Почетна > Свет
Свет

Бајден ће у УН тражити проширење Савета безбедности

Амерички председник Џозеф Бајден ће у свом говору на 78. заседању Генералне скупштине УН потврдити жељу Вашингтона за проширењем Савета безбедности, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.
Фото: Танјуг/AP Evan Vucci, Pool

„Време је да погледамо архитектуру Савета безбедности. Мислимо да она мора да буде инклузивнија и свеобухватнија“, рекао је Кирби у интервјуу за Дејли телеграф.

Кирби је напоменуо да ће Бајден ове недеље у свом говору подржати проширење Савета безбедности УН.Тренутно Савет безбедности УН има пет сталних чланица: Русију, Велику Британију, Кину, САД и Француску. Свака од ових земаља има право вета. Десет чланица Савета, изабраних по географској основи, имају статус несталних чланова.

Представници америчке администрације су више пута говорили о потреби реформе Савета безбедности УН. Конкретно, Бајден је током свог говора прошле године на 77. заседању Генералне скупштине УН рекао да Вашингтон подржао повећање броја сталних и несталних представника у Савету безбедности УН, укључујући и на рачун земаља Африке и Латинске Америке.

САД подржавају давање Индији статуса сталне чланице у Савету безбедности УН.

U Hagu počinju saslušanja o tužbi Ukrajine za genocid protiv Rusije

 

Преузмите андроид апликацију.