Почетна > Свет
Свет

У Хагу почињу саслушања о тужби Украјине за геноцид против Русије

Међународни суд правде у Хагу данас почиње саслушање по тужби Украјине против Русије из фебруара 2022. због кршења конвенције о геноциду у вези са специјалном војном операцијом у Украјини.
Фото: Pixabay/Daniel_B_photos

Судске расправе по тужби Украјине против Руске Федерације биће одржане у Међународном суду правде у Хагу до 27. септембра.Овај блок састанака посвећен је прелиминарним примедбама које је изнела Руска Федерација, преноси РИА Новости.

Данас ће излагати руска страна, у уторак Украјина, а у среду ће се саслушати и друге државе којима је суд раније дозволио да учествују у тужби, укључујући Немачку, Аустралију, Аустрију, Словачку, Чешку, Белгију, Хрватску, Данску, Естонију, Финску, Ирску, Луксембург, Шведску, Бугарску, Канаду и Холандију.

Украјина је 26. фебруара 2022. године, након почетка руске војне интервенције, поднела тужбу против Русије Међународном суду правде.

Поступак се односи на Конвенцију о спречавању и кажњавању злочина геноцида из 1948. године.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је тужба заснована на изопаченој логици и нагласио да колективни Запад злоупотребљава норме међународне правде.

Украјинска страна је затражила од суда да одреди привремене мере.

Суд је пресудом од 16. марта 2022. године позвао Руску Федерацију да одмах обустави војну операцију на територији Украјине, а такође је позвао обе стране да се уздрже од било каквих радњи које могу отежати судски спор или његово решавање.

У јуну ове године Међународни суд правде дозволио је више од 30 држава да се придруже тужби Украјине против Руске Федерације и навео 5. јул као рок за ове државе да поднесу писмене изјаве.

Тридесет једна држава која се придружила случају доставила је изјаве до овог рока.

Kanada izdvojila 23 miliona evra za pomoć Ukrajini

 

Преузмите андроид апликацију.