Почетна > Бизнис
Бизнис

Азијске берзе се опоравља након стабилизације банкарских акција на Вол Стриту

Азијске берзе се опоравиљају након стабилизације Вол Стрита услед пада цена банкарских акција и благог пада инфлације у Америци, иако је она још увек на високом нивоу.
Фото: Танјуг/AP Photo/Vincent Yu

Власници акција траже сигурност већих банака услед растуће забринутости за стабилност мањих финансијских институција, објавио је Ројтерс.

Амерички „Моодy’с Инвесторс Сервицес“ ревидирао је своју прогнозу за амерички банкарски систем из „стабилне“ у „негативну“, позивајући се на повећане ризике за финансијски сектор.

Пажња се усмерава на могућност строжије регулације у америчком банкарском сектору, посебно за средње и велике банке попут банке Сигначер и Силицијумске долине (СВБ) са седиштем у Њујорку, чији су пропусти прошле недеље уздрмали финансијска тржишта.

На Вол Стриту се вратио неки „мир“ у уторак, што је ојачало азијско тржиште, док се нестабилност смањила и улагачи су се бацили у лов на имовину пропале банке Силицијумске долине, чије су цене снижене.

„У кратком року достигли смо стабилност, али искрено не знам колико ће та стабилност потрајати, с обзиром да још увек нисмо упућени шта се конкретно дешава када су у питању депозити малих и средњи банака широм САД“, рекао је шеф за глоблану економију и стратешки аналитичар тржишта компаније „НатWест Маркетс“ Џон Бригс (Јохн Бриггс).

Индекс јапанских банака на токијској берзи скочио је за четири одсто, након три узастопна дана снижења продаје и највећег пада након потреса и цунамија у Јапану 2011. године.

Улагачи су били посебно забринути због огромних државних обвезница, посебно у америчким трезорима, које држе јапански зајмодавци.

Јапански министар финансија Шунићи Сузуки рекао је да разлике у структури банковних депозита значи да локалне банке неће доживети инциденте сличан који је доживела СВБ.

Америчке банкарске акције су у уторак биле на удару након тешког почетка недеље, након вести да су приватне компаније и велики купци заинтересовани да купе неке од имовине СВБ, остављајући инвеститоре у нади да ће напори за јачање поверења јавности спречити ширу финансијску кризу.

Kineske banke i dalje najjače

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке