Почетна > Свет
Свет

Аустралија спречила UNESCO да Велики корални гребен прогласи за угрожен

Аустралија је данас успела да спречи Организацију УН за образовање, науку и културу (UNESCO) да стави њен Велики корални гребен на списак угрожених знаменитости светске баштине, упркос забринутости научника због пропадања тог јединственог подводног екосистема.
Фото: Танјуг/Jumbo Aerial Photography/Great Barrier Reef Marine Park Authority via AP

Аустралија се већ годинама бори против тога да тај гребен код њене североисточне обале буде проглашен за угрожен јер страхује да би то смањило његову привлачност за туристе. Корални гребен у Коралном мору, на рубу Тихог океана, дугачак 2.300 километара доноси Аустралији 4,8 милијарди долара прихода од туризма.

После интензивног лобирања Аустралије, Комитет UNESCO за светску баштину је данас на конференцији у кинеском граду Фуџуу одложио одлуку о гребену, иако је сам UNESCO закључио да нема никакве сумње да је корални гребен у опасности да пропадне.

Чланице Комитета UNESCO, међу којима Кина, Русија и Саудијска Арабија, тражиле су да се Аустралији да још времена за конзерваацију Великог коралног гребена, увршћеног 1981. године медју места светске баштине.

Гребен је нарушен угинућем корала који га граде, због повећања температуре воде у океану, што је последица климатског загревања, те се на њему насељавају алге и морске звезде, а он губи жарку боју. Две трећине Великог коралног гребена су, како се сматра, оштећене, а угрожава га и загадјење воде у океану индустријским и пољопривредним активностима.

UNESCO стављање на списак угрожених локација светске баштине не сматра казном, а неке земље у томе чак виде начин да се свету скрене пажња на њихову баштину и да се тиме допринесе њеном очувању.