Почетна > Свет
Свет

АУКУС супротан духу неширења нуклеарног оружја

Кинеске власти противе се новооснованом безбедносном савезу АУКУС између Аустралије, Велике Британије и Сједињених Држава сматрајући да је то пакт који је у супротности са међународним споразумима о неширењу нуклеарног оружја, изјавио је данас портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђиан.
Фото: Pixabay/RayWong2016

„Такви споразуми (између Аустралије, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава) супротни су духу неширења нуклеарног оружја и одговарајућим међународним уговорима“, нагласио је кинески дипломата, пренео је Тасс.

Вашингтон, Лондон и Канбера не би требало да дестабилизују међународну ситуацију, упозорио је он.

Како је прецизирао портпарол кинеског Министарства спољних послова, АУКУС подрива резултате активности Асоцијације држава југоисточне Азије усмерене на одржавање мира у региону.

„Поново инсистирамо на томе да Аустралија, Велика Британија и Сједињене Америчке Државе престану да следе идеологију из доба Хладног рата и јасно се придржавају међународних обавеза везаних за неширење нуклеарног оружја“, нагласио је Џао Лиђиан.

Вашингтон, Канбера и Лондон потписали су споразум 15. септембра према коме ће Аустралија започети изградњу подморница на нуклеарни погон користећи америчке технологије.

Канбера намерава да изгради најмање осам таквих подморница, а очекује се да ће прва од њих ући у употребу 2036. године.

Srđan Graovac: AUKUS – Novi vojni savez

 

Преузмите андроид апликацију.