Koristi ovih bobica su neverovatne.Redovno konzumiranje aronije pozitivno utiče na imuni sistem i sprečava pojavu virusa i bakterija u organizmu.
Zbog bogatstva vitamina i minerala, aronija mnogima prvenstveno služi kao lek:
- poboljšava probavni proces
- štiti organizam od slobodnih radikala
- dobra je za mršavljenje
- smanjuje upale
- štiti imuni sistem
- sprečava dijabetes
- poboljšava zdravlje očiju
- usporava starenje
- pomaže u borbi sa kancerom
- snižava krvni pritisak
- stimuliše oporavak tela
Sveži plodovi ovog bobičastog voća su gorki, pa se ne koriste toliko u ishrani koliko za pravljenje vina, čajeva, sirupa, sokova, kompota, likera i džemova.
Iako se sok od aronije može pronaći u prodavnicama zdrave hrane, predlažemo vam da ga ipak napravite sami kod kuće.
Recept je veoma jednostavan i ne sadrži aditive, zaslađivače i sl.
Potrebno vam je:
- 1 kilogram aronije
- 300 mililitara vode
- blender
- cediljka
- gaza
Možete koristi sveže ili zamrznute plodove aronije jer je ona izuzetno otporna voćka koja svoja nutritivna svojstva ne gubi ni na temperaturi od minus 60 stepeni.
Priprema domaćeg soka od aronije
Plodove aronije dobro operite i stavite ih u posudu za kuvanje. Prelijte ih hladnom vodom i kuvajte na tihoj vatri.
Kada plodovi postanu mekani, sačekajte da se malo ohlade pa ih isitnite u blenderu. Dobijeni sadržaj procedite kroz cediljku, a zatim i kroz više puta presavijenu gazu.
Sok ohladite i stavite malo leda, a preporuka je da se ne dodaje zaslađivač.
Preporučuje se da ovako dobijen sok popijete istog dana.
Od kilograma aronije dobija se 0,7 l soka, tako da sami možete izabrati željenu količinu voća, u zavisnosti od toga koliko soka želite da napravite.
Ukoliko hoćete da sok traje duže od jednog dana, potrebno ga je pasterizovati.
Sipajte ga u flaše koje ćete hermetički zatvoriti, a zatim napunjene flaše stavite u dublju šerpu za kuvanje.
U šerpu sipajte vode do vrha flaša, i ostavite na šporetu da provri. Kada voda provri, kuvajte još desetak minuta i izvadite flaše iz šerpe.
Obrišite ih, ostavite da se ohlade i čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.