Почетна > Свет
Свет

АП: Ђубретари у Паризу окончали штрајк, чини се да протести јењавају

Раднике комуналних служби у Паризу, који су данас прекинули штрајк, чека огроман посао уклањања гомила смећа, нагомиланог током вишенедељне обуставе рада, јавља АП, додајући да се чини да протести широм Француске против контроверзног закона о пензијама јењавају.
Фото: Танјуг/АР/Michel Spingler

Брда од 10.000 тона ђубрета по улицама француске престонице – наводно једнаке тежини Ајфелове куле – постале су упечатљив визуелни симбол противљења закону председника Емануела Макрона, којим се старосна граница за пензионисање подиже са 62 на 64 године.

Екипе за чишћење кренуле су данас са сакупљањем смећа са улица преосталог од протеста претходног дана.

Синдикат ЦГТ, који представља комуналне раднике, саопштио је да је тронедељни штрајк завршен у среду. Они ће се придружити радницима који су раније били ангажовани силом закона да им помогну у чишћењу града.

„Добро је што се смеће сакупља. Веома је нехигијенски, а неки становници већ имају проблема са пацовима и мишевима. Може бити опасно ако се остави предуго“, рекао је уметник Гил Франко (73).

Све мањи број демонстраната неки виде као почетак краја протеста против закона о пензијама.

„Људи су се уморили од тога. Било је превише насиља. Париз је у хаосу и желим да наставим нормалан живот“, рекла је Парижанка Амандин Бету (32), док је куповала свој јутарњи кроасан у округу Маре. Она је додала да је „добра ствар“ што се смеће чисти са улица.

Протести у уторак у Паризу довели су до десетина хапшења и избијања насиља, иако је у њима широм земље учествовало знатно мање људи.

Министарство унутрашњих послова процењује да је број демонстраната широм Француске износио 740.000, што је мање у односу на више од милион пре пет дана, када су на тај начин изразили свој бес због Макронове одлуке да се спорни закон провуче кроз парламент без гласања.

За синдикате, међутим, отпор том закону још није готов, пошто су једанаести дан протестне акције заказали за 6. април, додаје АП.

Sijarto razgovarao sa zamenikom premijera Rusije o energetici

Преузмите андроид апликацију.