Почетна > Свет
Свет

Американци представили нови стелт нуклеарни бомбардер (ФОТО)

Америчка компанија за ваздухопловство и одбрамбену технологију „Нортроп Граман“ представила је свој нови авион Б-21 „рајдер“, први у новој флоти стелт нуклеарних бомбардера дугог домета намењених превасходно за потребе ратног ваздухопловства САД.
Фото: Wikimedia Commons/United States Air Force

Авион је представљен на свечаној церемонији у Палмдејлу, у Калифорнији, где су посетиоци могли да виде нови бомбардер, пренео је Ројтерс.

Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је да то није само још један авион, него и показатељ одлучности САД да се брани.

Б-21, који има облик крила у лету, сличан је претходнику Б-2 и моћи ће да носи конвенционално и нуклеарно оружје.
Фото: Wikimedia Commons/US Air Force/Alan Radeck

Тај авион је први новопројектовани амерички бомбардер за више од 30 година, а скоро сваки аспект развоја програма је поверљив.

Пре 12 година, било је предвиђено један овакав авион кошта 550 милиона долара, али са инфлацијом данас кошта 750 милиона.

Ваздухопловство САД планирало је да купи најмање 100 ових авиона и да почне да их убацује у флоту уместо бомбардера Б-1 и Б-2.

„Нортроп“ је 2015. године победио на тендеру тим „Боинг“ и „Локид Мартин“, који су заједнички наступили.

„Нортроп“ назива Б-21 авионом шесте генерације, с обзиром на могућност да се лако спаја са осталим авионима и једноставну интеграцију будућих оружја у своје системе.

Le Mer: Razgovori Makrona i Bajdena doneli veliki pomak

Преузмите андроид апликацију.