Почетна > Свет
Свет

Ле Мер: Разговори Макрона и Бајдена донели велики помак

Разговори председника Француске Емануела Макрона и председника САД Џозефа Бајдена донели су велики помак како би се спречила трка у субвенцијама између две стране Атлантика, изјавио је данас француски министар финансија Бруно Ле Мер.
Фото: Танјуг/AP Photo/Patrick Semansky

„Стварно мислим да је државна посета француског председника у Вашингтону прекретница“, рекао је Ле Мер у заједничком интервјуу Ројтерсу и Фајненшел тајмсу.

„Мислим да сада постоји стварна свест (о том питању) да је тога свесна америчка администрација, али и Конгрес“, рекао је он.

Бајден је на заједничкој конференцији за новинаре са Макроном јуче казао да би се могла применити „подешавања“ законодавних компонента америчког Закона о смањењу инфлације (ИРА) на начин који би спречио да европске земље трпе последице због његове примене.

„На пример, у њему постоји одредба која каже да постоји изузетак за свакога ко има споразум о слободној трговини са нама“, рекао је Бајден.

Ле Мер је нагласио да је то што је Бајден сугерисао да би се савезници могли третирати као земље које имају трговински договор, попут Канаде и Мексика, велика прекретница која је резултат интензивних разговора француских и америчких званичника.

„Велики је прекретница рећи: они су наши савезници, они су наши пријатељи. Па чак и ако немамо трговински договор са Европом, на исти начин ћемо разматрати европске компоненте као оне из земаља са трговинским споразумом“, рекао је Ле Мер.

Он је истакао да то није прилагођавање, већ важан политички избор.

Peskov: Nemogući uslovi Bajdena za pregovore sa Rusijom

Преузмите андроид апликацију.