Почетна > Свет
Свет

Амерички суд одбацио тужбу против Бин Салмана за убиство Кашогија

Амерички савезни суд у Вашингтону одбацио је тужбу против престолонаследника Саудијске Арабије Мухамеда бин Салмана због убиства саудијског новинара Џамала Кашогија, уз образложење да он ужива имунитет пред судом САД као актуелни шеф стране владе.
Фото: Танјуг/Bandar Aljaloud

Окружни судија Џон Бејтс рекао је да није био вољан да одбаци тужбу, али није имао избора с обзиром на одлуку Бајденове администрације, преноси Ројтерс.

Адвокати америчког Министарства правде навели су поднеску, достављеном суду у новембру, да је Бајденова администрација утврдила да принц Мухамед, „као актуелни премијер стране владе, ужива имунитет шефа државе од надлежности америчких судова“.

Краљевским декретом у септембру одлучено је да престолонаследник од оца преузме и место премијера, а Бајденова администрација је саопштила да сматра да је он заштићен од могућег кривичног гоњења у САД, после тужбе коју је против Мохамеда бин Салмана и других поднела Ченгизова, заједно са организацијом за људска права „Демократија за арапски свет сада“, коју је Кашоги и основао.

Кашоги, новинар и истакнути критичар престолонаследника бин Салмана, убијен је у саудијском конзулату у Истанбулу у октобру 2018. године.

Конгрес САД усвојио предлог закона који одобрава додатну војну помоћ Украјини

Преузмите андроид апликацију.