Почетна > Бизнис
Бизнис

Америчка банка Фрст Ситизен купује банку СВБ за 72 милијарде долара

Америчка банка Фрст Ситизен (First Citizen) откупиће за 72 милијарде долара преостале зајмове и депозите банке Силицијумске долине (СВБ), коју су амерички регулатори услед банкрота преузели почетком месеца.
Фото: Танјуг/AP Photo/ Benjamin Fanjoy

Фрст Ситизен ће преузети ову банку за 72 милијарде долара, умањен за попуст од 16,5 милијарди долара, саопштио је Федерална корпорација за осигурање депозита (ФДИЦ), пренео је Ројтерс.

У саопштењу се наводи да ФДИЦ процењује да су трошкови настале услед банкрота око 20 милијарди долара, али да ће тачан износ накнадно бити утврђен када се стечајни поступак заврши.

ФДИЦ добио је права на Фрст Ситизен деонице чија вредност се процењује на 500 милиона долара, који је део договора око купопродаје банке.

Од данас ће 17 бивших филијала СВБ банке бити отворено под називом Фрст Ситизен, док је од пропале банке преостао око 90 милијарди долара имовине која је још на продају.

Банка Фрст Ситизен има укупну активу око 109 милијарди долара и укупно депозита око 84,4 милијарди долара.
Банкрот банке СВБ утицао је на пометњу у банкарском сектору широм САД, а последица таквог банкрота уздрмало је и европско тржиште.

Sutra vebinar za izvoznike svežeg voća i povrća u Veliku Britaniju

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке