Почетна > Свет
Свет

Амбасада САД: Додикова претња Шмиту неуставна

Америчка Амбасада у Сарајеву саопштила је данас да је неуставна претња председника Републике Српске Милорада Додика да ће спречити високог представника да уђе на територију, како наводе, тог босанскохерцеговачког ентета и ограничи му слободу кретања.
Фото: Танјуг/SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

„Ово представља још један намерни напад господина Додика на Дејтонски мировни споразум, уставни поредак БиХ и државу БиХ“, навели су из Амбасаде САД на друштвеној мрежи Икс, бивши Твитер.

Они кажу да је Високи представник одговоран за “надгледање имплементације цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума, који обавезује званичнике да са њим сарађују, а он ужива дипломатски статус у целој БиХ према Бечкој конвенцији о дипломатским односима”.

“Додикове непромишљене претње и сулуде тврдње о статусу и овлашћењима Високог представника су неприхватљиве и представљају још један корак на опасном путу који је изабрао – путу изолације. Сједињене Државе у потпуности подржавају Високог представника и његову употребу бонских овласти када је то потребно, и наставиће да сматрају одговорним оне појединце који се баве антидејтонским понашањем“, саопштено је из Амбасаде САД.

Додик је је раније најавио доношење уредбе о хапшењу и депортацији Кристијана Шмита уколико крочи на територију Републике Српске.

Република Српска не признаје Шмита за високог представника у БиХ јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности УН, како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом.

Kina uvodi zabranu oblačenja i govora „štetnih po duh naroda“

Преузмите андроид апликацију.