Почетна > Бизнис
Бизнис

Алгоритам повезује радника са пословном понудом по његовој мери

У Србији су овог јула Националној служби за запошљавање послодавци пријавили 697 потреба за ангажовањем радне снаге у области угоститељства и туризма, чиме су се занимања попут конобара и кувара поново нашла на листама најтраженијих, и то одмах иза информатичара, грађевинара и обрађивача метала.
Фото: Unsplash/Quaid Lagan

Да је дефицит и даље највише уочљив међу занатским занимањима, па је послодавцима било најтеже да нађу раднике за позиције попут месара, пекара, кувара, потврђују и подаци из „Инфостудове” анализе огласа за првих шест месеци ове године.

Надлежни подсећају да су највише могућности да се запосле имали и продавци, возачи, магационери, административни радници. Исту слику на тржишту рада ових дана нуди и нова, недавно успостављена, модерна платформа laboro.io за запошљавање, која је потпуно бесплатна за све оне који траже посао.

Покренуо ју је трочлани тим, као одговор на изазове са којима се сусрећу послодавци и кандидати, превасходно у угоститељству, трговини, превозу, складиштењу и сличним услужним делатностима, где је највећа потражња за радницима.

Како открива Бојана Можина, суоснивач „Лаборо Инц.”, највише се пријављују кандидати за послове конобара у ресторанима, а има и пријава из области транспорта, рада у магацину, кол-центрима.

„За сада је пријављено око 3.500 кандидата, од којих је око 1.100 откључало свој профил, а то значи да они активно траже посао, тако да их наш алгоритам платформе одмах повезује са послодавцима. Њих је тренутно око 20“ набраја Можина, додајући да међу потенцијалним радницима највише има оних са средњом школом, али ипак има и менаџера, адвоката, преводилаца, графичких дизајнера који траже посао преко платформе.

„Уместо си-вија, сви кандидати имају прилику да креирају свој јединствени профил и пријављују се на огласе без преусмеравања на било које друге портале и странице“ наводи Можина и додаје да је платформа доступна на свим уређајима, нудећи могућност и послодавцима да самостално и у неколико кликова креирају и објаве оглас за посао.

„По објављивању огласа лаборо алгоритам квалификује и рангира кандидате за одређену позицију и тиме штеди 13 часова недељно регрутерима, које они у просеку проведу у прегледању и сортирању пристиглих пријава за само једну отворену радну позицију. То је крајњи циљ, да се поједностави и убрза процес регрутовања и запошљавања у угоститељству“ наводи она.

Посебност ове платформе је у томе што директне поруке унутар веб-апликације, алатке за заказивање интервјуа, као и видео/аудио интервјуи пружају могућност послодавцима да брзо успоставе контакт са квалификованим кандидатима и обаве интервју.

Otkrivene tajne Junajted Grupe, Grci objavili: Šolak krije dugove

Преузмите андроид апликацију.