Početna > Život i stil
Život i stil

Ako želite vitku liniju ova dva sosa morate izbegavati!

Leto je već počelo, a sa njim i druženja na otvorenom, roštiljanje i piknici. Iako su različiti prilozi i sosevi, poput kečapa, glavna hrana na ovakvim događajima, oni često sadrže skrivene šećere koji mogu da uspore gubitak težine i negativno utiču na opšte zdravlje.
Foto: Pixabay/Einladung_zum_Essen

Takođe, mogu da sadrže iznenađujuću količinu dodatih šećera.

Upozoravamo vas na dva takva popularna sosa.

Roštilj sos

Roštilj sos je mnogima omiljen zbog svog bogatog ukusa, ali može da sadrži veliku količinu šećera. dr. Geiga objašnjava da veliki deo tog šećera dolazi iz kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze. Prekomerna konzumacija povezana je sa debljanjem i povećanim rizikom od razvoja hroničnih stanja poput dijabetesa i srčanih oboljenja, pa je umerenost ključna. Potražite sosove za roštilj sa oznakom „malo šećera“, „bez šećera“ ili da napravite sami.

Kečap

Kečap može da sadrži čak i kašičicu šećera u samo 15 mililitara. Veliki deo tog šećera potiče od visokofruktoznog kukuruznog sirupa i drugih zaslađivača, što doprinosi unosu nepotrebnih kalorija i šećera u naše obroke. Ovi dodani šećeri ne utiču samo na naš struk, već predstavljaju rizik za zdravlje zuba i mogu povećati nivo šećera u krvi. Nutricionisti preporučuju opcije sa malo dodatog šećera ili bez šećera koje sadrže prirodne zaslađivače kao što su stevija ili eritritol. Druga mogućnost je da sami napravimo kečap od svežeg paradajza, sirćeta i začina.

Pet znakova koji ukazuju na nedostatak kalijuma u organizmu

Preuzmite android aplikaciju.