Početna > Život i stil
Život i stil

Ako želite da vam mozak bolje radi onda obavezno jedite ovo voće i povrće

Većina ljudi zna koju hranu treba izbegavati za zdravije srce, ali važno je obratiti pažnju na hranu koja negativno utiče na mozak.
Foto: Pixabay/Alexandra_Koch

Naučno je dokazano da ishrana može uticati na zdravlje mozga. 

Mozak čini oko 2 procenta naše telesne težine, ali koristi oko 20 procenata svih naših kalorija. Mozak koristi više kalorija nego bilo koji drugi organ u našem telu. Tako da ono što jedemo može imati veliki uticaj na naš mozak.

Iako naučnici još uvek ne znaju šta uzrokuje Alchajmerovu bolest, vrstu demencije, mnogi misle da dijeta može igrati ulogu.

Redovna konzumacija hrane koja nije dobra za zdravlje mozga može imati negativne posledice na telo i mozak.

Nezdrava ishrana može negativno uticati na mikrobiotu creva, dovesti do upale i potencijalno uticati na mozak.

Gojazni ljudi – od kojih većina ima nezdrav mikrobiom creva – su u značajnom riziku od razvoja Alchajmerove bolesti.

Dakle, koja hrana je najkorisnija za zdravlje mozga? Stručnjaci su otkrili nekoliko odličnih opcija za koje tvrde da mogu sprečiti razvoj demencije.
Avokado

Avokado sadrži zdrave mononezasićene masti. Ove masti pomažu u smanjenju vaskularnih bolesti i obezbeđuju odličnu energiju za mozak bez problema povezanih sa jednostavnim ugljenim hidratima ili zasićenim mastima.

Brokoli

Bilo da volimo brokoli kuvan na pari, kuvan u voku ili kao povrće koje možemo da dodamo našim smutijima, možda bismo želeli da pronađemo više načina da uživamo u ovom povrću. Brokoli sadrži jedinjenja poput sulforafana, koja su povezana sa smanjenjem upale i poboljšanjem zdravlja mozga.

Borovnice

Ako volimo da dodamo borovnice u naša jela, naš mozak će nam biti zahvalan. „Borovnice sadrže flavonoide koji deluju neuroprotektivno i pokazali su se korisnim u povećanju neuroplastičnosti i cerebralnog krvotoka.

Zeleno lisnato povrće

Poznato je da je zeleno lisnato povrće odlično za zdravlje creva, što ga čini odličnim i za zdravlje mozga. Zbog toga lekari i nutricionisti podstiču pacijente da jedu više zelenog lisnatog povrća jer je bogato hranljivim materijama. Zeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji su dobri za mozak.

Đumbir

Još jedna biljka koja se koristi za zdravlje mozga, sveža i u prahu, je đumbir. Dokazano je da đumbir poboljšava kognitivne funkcije.

Zašto su urme toliko zdrave? Deo su ishrane hiljadama godina

Preuzmite android aplikaciju.