Ако желите да јутарњу кафу учините још здравијом за своје срце, додајте јој мало цимета у праху.
Нека истраживања су показала да цимет може смањити ниво шећера у крви код особа са дијабетесом типа 2, као и висок ниво холестерола и триглицерида.
Цимет има антибактеријска, антиоксидативна, антиканцерогена, хипогликемијска и антиинфламаторна својства.
Јача имунитет и штити од кардиоваскуларних болести.
За боље здравље
Цимет је моћан зачин који се хиљадама година користи за здравље и храну. Помиње се у кинеским записима још у 3. миленијуму пре нове ере, а одатле се проширио у Месопотамију и Левант. Грци су га сматрали леком. За старе Египћане био је статусни симбол, користили су га за прављење парфема, али и балзамовали тело. О њему се пише и у Библији, у Псалмима, али и у Песми над песмама. Данас се конзумира у низу различитих јела и пића, од колача и пита до куваног вина. Овај ароматичан и топао зачин није сладак, али појачава слаткоћу осталих састојака.
Зашто је добро ставити цимет у кафу?
Цимет сваком пићу или јелу даје дивну арому и сладак укус без додавања грама шећера. Управо због тога лекари препоручују да га додате свом омиљеном јутарњем додатку уместо шећера или других вештачких заслађивача. Наиме, шећер и вештачки заслађивачи могу негативно да утичу на здравље јер садрже супстанце које могу да појачају упале у организму. Ипак, не претерујте са циметом. У шољу кафе, довољно је ставити око четвртину кашичице цимета у праху, а у једном дану је пожељно конзумирати око пола кашичице овог мирисног зачина.
Нисте љубитељ цимета?
Лекари такође препоручују додавање незаслађеног какаа у јутарњи напитак. Какао је такође повезан са одржавањем здравог крвног притиска и нивоа холестерола, а поврх тога садржи и неке важне хранљиве материје за имунитет и тело, као што су цинк, гвожђе и магнезијум.
Преузмите андроид апликацију.