Iako jetra ima sposobnost regeneracije, podrazumeva se da hrana koju konzumirate ima veliki uticaj na nju.
Određene vrste povrća mogu vam pomoći da je održite zdravom.
Cvekla je na prvom mestu.
Istraživanja su pokazala da je cvekla posebno korisna za zdravlje jetre jer sadrži betalain antioksidante, koji imaju svojstva protiv raka.
Takođe bi trebalo češće da jedete brokoli jer smanjuje rizik od nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) i tumora. Naravno, brokoli je idealna namirnica jer se može jesti uz bilo koju vrstu obroka.
Isto tako, stručnjaci preporučuju češće konzumiranje prokelja.
Prokelj je pun vitamina i minerala i poboljšava varenje i funkciju jetre.
Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da ovo povrće povećava nivo enzima za detoksikaciju u jetri i plućima.
Zeleno lisnato povrće, koje uključuje kelj i spanać, takođe je posebno korisno za zdravlje jetre.
Ovo povrće je puno antioksidanata koji štite telo od nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali.
Preuzmite android aplikaciju.