Početna > Život i stil
Život i stil

Ako ste mislili da je alkohol najogori za vašu jetru, varate se! Ovo piće je mnogo gore

Jetra filtrira toksine iz organizma, pa je važno da ovaj važan organ bude zdrav, koji je prečesto pod pritiskom čak i bez svesti.
Foto: Pixabay/HansMartinPaul

Kada je reč o oštećenju jetre, zapravo, prvo na pamet pada alkohol, međutim, nova istraživanja su pokazala da sasvim druga kategorija pića može još više da ošteti naš „filterski” organ.

Framinghamska studija srca, koja je počela u oblasti Bostona 1948. godine, imala je veliki uticaj na izbor načina života ljudi. Sada su istraživači objavili zanimljivo ažuriranje u kliničkoj gastroenterologiji i hepatologiji.

Istraživački tim je rekao da je sproveo „prospektivnu opservacionu studiju“ koja je počela oko 2002. Pacijenti su prijavili koliko često piju slatke napitke ili gazirane napitke, a istraživači su procenili incidencu bezalkoholne bolesti masne jetre, stanja u kome se višak masti skladišti u jetri.

Ova bolest takođe ne mora da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, ali može izazvati povećanje jetre i, posledično, bol.  Bezalkoholna masna bolest jetre može se sprečiti eliminacijom slatkih pića.

To je zato što su, prema istraživačima, česti korisnici slatkih pića (koji su prijavili da piju više od jednom dnevno do više od jednom nedeljno) imali dva i po puta veće šanse da razviju bolest jetre nego oni koji ne piju.

Istovremeno, čak i „povremeni“ konzumenti slatkih pića (tj. jednom mesečno do manje od jednom nedeljno) i dalje su imali povećanje masti u jetri u poređenju sa onima koji ne konzumiraju.

Greška koju svi pravimo: Da li znate kako se pravilno seče hleb

Preuzmite android aplikaciju.