Početna > Život i stil
Život i stil

Ako se ova namirnica ne nalazi na vašoj trpezi, onda se ne hranite zdravo!

Ako želite da se hranite zdravo, ova namirnica bi trebalo da vam bude češće na tanjiru.

Sočivo je namirnica čije kuvanje nije komplikovano, pa se lako uključuje u jelovnik.

Puno je vitamina, proteina i vlakana, a zdravstvene prednosti koje nudi su brojne. Ova hrana je najbolji izvor gvožđa i svako je može priuštiti.

Ove su samo neki od razloga da već danas skuvate sebi sočivo.

Bogato je vlaknima

Jedna od najvećih prednosti sočiva je visok nivo vlakana, kojih većina ljudi ne dobija dovoljno u ishrani. Sočivo je složeni ugljeni hidrat koji sadrži mnogo vlakana, posebno rastvorljivih. Ova vlakna se rastvaraju u vodi i stvaraju mešavinu nalik gelu koja se kreće kroz naše telo i pomaže u uklanjanju nekih supstanci povezanih sa visokim holesterolom. Sočivo može da obezbedi vašu dnevnu dozu vlakana (26 grama) u samo pola šolje. Vlakna u njemu pomažu i varenju.

Pomaže u regulisanju šećera u krvi

Rastvorljiva vlakna u sočivu mogu pomoći u balansiranju nivoa šećera u krvi usporavanjem oslobađanja glukoze u krvotok i sprečavanjem skokova insulina. Ovo je jedna od velikih prednosti sočiva za dijabetičare, jer pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi.

Dobar izvor proteina

Sočivo ima više od 20 grama proteina u pola šolje, što ga čini savršenim prilogom za ručak, posebno ako ste vegetarijanac ili vegan.

Puno je vitamina i minerala

Jedna od zdravstvenih prednosti sočiva je to što je veoma ukusan multivitamin, iz sočiva možete dobiti kalcijum, kalijum, cink i gvožđe, kao i mnogo vitamina B. 

Trik pomoću kojeg možete ustanoviti da li su jaja zaista sveža

Preuzmite android aplikaciju.