Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ако се добро наједете за доручак, да ли ћете лакше изгубити килограме

Доручак поједи сам, ручак подели са пријатељем, а вечеру дај непријатељу – једа је од савета о исхрани који је већ постао народна изрека. Научници су проверили да ли обилан доручак стварно може да помогне да бржи изгубимо килограме.
Фото: Pexels/George Milton

Неки од најпопуларнијих савета о исхрани последњих година су углавном усмерени на временско распоређивање оброка, уз тврдњу да то прави велику разлику у броју килограма које ћемо изгубити. Дуго се говорило да ако желите да смршате, најбоље је да једете обилан оброк на почетку дана, а све касније оброке смањите.

Логика иза ове теорије је разумљива, посебно имајући у виду да скоро свака ћелија у телу прати исти циклус од 24 сата као и ми.

Циркадијални сатови се налазе у целом телу и регулишу дневне ритмове већине наших биолошких функција, укључујући метаболизам.

Због ових метаболичких ритмова, поједини научници су устврдили да начин на који сагоревамо оброке варира у различито доба дана. Ово поље истраживања назива се хроно исхрана и сматра се да има велики потенцијал да допринесе побољшању здравља људи.

Обилан доручак и метаболизам

Две студије из 2013. године тврдиле су да конзумирање више калорија на почетку дана и мање калорија увече помаже да се изгуби на тежину.

Ипак, велика нова студија је открила да иако релативна величина доручка и вечере утиче на осећај ситости и апетит, она нема утицај на метаболизам и губитак тежине.

Како би истражили везу између величине доручка и вечере и њиховог утицаја на глад, тим истраживача са универзитета у Абердину и Сарију спровео је контролисану студију на здравим, али гојазним људима.

Учесници су на по четири недеље стављени на две врсте дијете – обилан доручак и скромна вечера и обрнуто. Ручак је за обе групе био исти.

Истраживачи су имали прецизну евиденцију свих оброка и тачно су знали колико калорија уносе учесници студије. Мерили су им метаболизам, укључујући и праћење количине калорија које су сагорели.

Сви учесници студије су се придржавали оба услова исхране како би се ефекат оброка могао упоредити код истих људи.

Истраживачи су пошли од претпоставке да ће обилан доручак повећати сагоревање калорија и губитак тежине.

Фото: Pexels/Amina Filkins

Уместо тога, резултати експеримента нису открили никакве разлике у телесној тежини или било каквим биолошким показатељима потрошње енергије између два различита обрасца узимања оброка.

Мере потрошње енергије укључивале су базални метаболизам (колико калорија ваше тело користи у мировању), физичку активност и употребу одређеног хемијског облика воде који омогућава процену укупне дневне потрошње енергије.

Такође, није уочена разлика у дневним нивоима глукозе у крви, инсулина или липида. Ово је важно јер су промене ових фактора у крви повезане са метаболичким здрављем.

Ако обилно доручкујемо, бићемо мање гладни током дана

Истраживање упућује на закључак да начин на који наша тела обрађују калорије ујутру у односу на вече не утиче на губитак тежине на начин на који је објављено у другим студијама.

Једина разлика која је уочена је била промена у томе како су учесници самопроцењивали свој осећај глади и сличне факторе, као што је количина хране коју су желели да поједу.

Током дана, људи који су јели обилан доручак пријављивали су мањи осећај глади. Овај ефекат може бити користан за људе који желе да изгубе на тежини, јер им помаже да боље контролишу глад и једу мање.

Као и са свим истраживањима, постојала су нека ограничења за ову студију. Учесници су само четири недеље практиковали одређени образац оброка, а претходна истраживања су показала да се највеће разлике јављају тек након овог периода.

Међутим, чињеница да се ни унесене ни сагорене калорије нису промениле током четири недеље показује да је мало вероватно да би се телесна тежина променила да је студија била дужа.

Учесницима у студији је такође било дозвољено да одаберу тачно време сваког оброка. Упркос томе, постојала је занемарљива разлика међу испитаницима који су примењивали било који од образаца распореда оброка.

Хроноло исхрана остаје занимљива област истраживања и све је више доказа да време оброка може играти важну улогу у побољшању здравља многих људи.

Међутим, најновије истраживање показује да доба дана када једете свој највећи оброк није толико важно за губитак тежине, као што се раније мислило.

Šta se dešava ako uzimate vitamin C svaki dan?

Преузмите андроид апликацију.