Početna > Život i stil
Život i stil

Ako morate da jedete čokoladu, onda gledajte da to bude baš ova vrsta čokolade!

Kako sve više istraživanja pokazuje, tamna čokolada ima mnoge zdravstvene prednosti. 
Foto: Pixabay/AlexanderStein
Antioksidativna svojstva

Tamna čokolada sadrži velike količine flavonoida, polifenola, katehina i drugih organskih jedinjenja koja deluju kao antioksidansi.

Antioksidansi štite od slobodnih radikala, koji oštećuju vaše ćelije i doprinose širokom spektru bolesti, kao što su bolesti srca i rak.

Poboljšano kardiovaskularno zdravlje

Flavonoidi u tamnoj čokoladi stimulišu sluznicu vaših arterija da proizvodi azot oksid, koji poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak. Međutim, ovaj efekat je blag i ne mora nužno pomoći ljudima sa stanjima kao što su hronični visok krvni pritisak i dijabetes tipa 2.

Zaštita od visokog holesterola

Visok nivo lipoproteina niske gustine (poznat i kao LDL ili „loš“ holesterol) je glavni faktor rizika za srčana oboljenja. Pored toga, određeni tipovi LDL holesterola mogu oksidirati kada su u interakciji sa slobodnim radikalima; ovo može izazvati upalu i nakupljanje plaka u vašim arterijama. Tamna čokolada smanjuje nivo LDL holesterola u telu, uključujući i one vrste koje će najverovatnije oksidirati.

Pored ovih prednosti, crna čokolada sadrži i značajne količine neophodnih hranljivih materija, kao što su: vlakna, gvožđe, magnezijum, mangan, bakar, kalijum, fosfor, cink, selen.

Važno je zapamtiti da je tamna čokolada najkorisnija kada se konzumira u umerenim količinama.

Neutrališete neprijatne mirise ili sprečite njihovo pojavljivanje sa ovom namirnicom koju siurno imate u kuhinji!

Preuzmite android aplikaciju.