Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ако имате зуб за вађење – ово су важне информације за вас

Свако пре или касније дође у ситуацију да мора да извади зуб. Неки се толико плаше да проблем бола и отока покушавају да реше самостално тако што ће у шупаљ зуб ставити измрвљен лек или биљку. Стоматолог се ипак мора посетити када постоји проблем,  објашњава проф. др Дејан Марковић са Стоматолошког факултета у Београду.
Фото: Pexels/Cendric Fauntleroy
Које се компликације могу догодити уколико се зуб не извади на време?

– Компликације које могу настати уколико се зуб благовремено не извади, а индиковано је да се он извади из уста су многобројне.

Постоје и озбиљне компликације које могу угрозити практично живот, јер одређени отоци појединих региона, гнојни процеси, десиминација бактерија на остале делове, у остале делове организма, која може потећи из зуба, такође могу да угрозе практично и живот.

На сву срећу, такве компликације нису честе, више су оне компликације које условно речено можемо назвати баналним, а то су отоци регионалних лимфних жлезда, отоци који се виде, подливи, немогућност исхране, јер неки зуб боли, па са те стране не може да се жваће, или једноставно од оних најбаналнијих али не мање непријатних а то је непријатан задах из уста.

Фото: Pexels/Tima Miroshnicher
Може ли покварен зуб да угрози здравље срца?

– Дефинитивно постоји јасно показано да се микроорганизам Streptococus mutans налази и у оболелом срчаном мишићу, и у оболелој аорти, и у оболелим деловима панкреаса.

Познатим тестовима који се могу спровести на ткивима која се уклоне приликом операција аорте пронађени су остаци микроорганизама и постоји јасна и директна повезаност микроорганизама из уста, односно у оралној дупљи и покварених зуба, па се може направити директна повезаност између узрока, односно утицаја оралних бактерија на одређена стања или обољења.

Које грешке праве пацијенти када сами покушавају да реше проблем бола у зубу?

– Та самопомоћ генерално може донети можда некад тренутно олакшање у одређеној ситуацији, па се тако различите ствари постављају у тзв. шупаљ зуб – од аспирина, андола, тамјана, белог лука…

Генерално, не лечи се на тај начин зуб, а компликације могу да настану веома лако и веома брзо из једноставне ситуације што уколико зуб који већ успостави неку природну дренажу па мало боли, мало не боли, поставимо нешто од тих назови медикамената једноставно ћемо затворити кавитет, затворићемо тај одвод и доћи ће до тога да такав пацијент може да након тога веома лако и брзо отекне.

Оно што сви знамо, рецимо када је гангренозан зуб, обично кажемо треба га отворити, ишчачкати храну из њега или већ шта је упало, како бисмо помогли да дође до олакшања. На овај начин практично радимо супротну ствар – ми ту рупу у зубу затварамо таквим средствима која сигурно неће помоћи.

Фото: Pexels/Cedric fauntleroy
Шта треба радити после вађења зуба?

„Упутства након вађења зуба су: немојте да испирате рану. Можете држати наизменично мало хладан облог након вађења. Немојте да користите топле напитке, немојте да испирате саму рану четкицама, пастама итд, али перите зубе и изнад и испод и око те ране и на тај начин одржавајте ниво оралне хигијене онако како треба, а за било какву непријатну ситуацију позовите стоматолога да питате да ли је то нормално“.

Када се после вађења зуба најраније може поставити мост или имплантат?

– Након вађења зуба потребно је да рана практично зацели. То није само поступак да се затвори слузокожом, треба имати у виду да практично након вађења зуба остаје дефект и у кости.

Да би се кост опоравила, изравнала, просто попунила тај дефект, мора да прође одређено време и обично се каже да је то неко време око 2 месеца да се потпуно попуни одоздо са кости, одозго са слузокожом и да то буде једна чврста, стабилна ситуација.

Ако иде мост отприлике негде је 2 месеца период за који може да се каже да је оптималан да може да се тај простор премости.

Прекратко време за неко постављање сигурно није испод 2 месеца, некада је чак и дуже и зависи од рендген снимка да на основу њега можемо да одредимо прецизно време, али за постављање предуго чекање сигурно да неколико година је неко максимално време које можете чекати, а све што урадите раније је много боље.

У којим ситуацијама стоматолог одлучује да одложи вађење зуба?
Фото: Pexels/Cedric fauntleroy

– Оно што би било правило је да опште здравствено стање одређује. Оно што би било граница да кажемо ово ћемо сада вадити, а ово ћемо сачекати неколико дана уз антибиотску или неку другу орално – хируршку интервенцију, сачекаћемо да такав зуб извадимо.

Веома често се каже жене у циклусу не треба да ваде зуб, пацијенти који имају оток велики не треба да ваде зуб…

То су све ситуације које су можда оправдане да се одложи али нису апсолутно контраиндикација за вађење, јер једноставно ако имате један надувени балон гноја, па најбоље је да извадимо тај чеп од кога је тај гној настао, да би се тај гној издренирао.

То значи, зуб који је у отоку може да се извади. Зашто га не вадимо увек? Па, најчешће из разлога што анестезија у таквим случајевима не делује добро, па таква интервенција зна да буде болнија него што би било вађење зуба у случају да отока нема.

Namirnice koje na prirodan način mogu izbeleti zube

Преузмите андроид апликацију.