На жалост, не постоји много пречица да смањите своју масноћу на стомаку, али да ли знате шта су дигестивни ензими?
Међутим, постоје једноставне промене које ће вам помоћи на том путу – попут узимања правих додатака како бисте осигурали да ваше тело апсорбује одређене неопходне хранљиве материје док ефикасније испире отпад, а ваш метаболизам функционише оптимално.
Према Тристи Бест, регистрованом дијететичару, најбољи додатак за раван стомак су дигестивни ензими.
Време је да упознате ове моћне природне супстанце.
Обично, када ваше тело ради добро, ваш панкреас и танко црево производе посебне ензиме за разградњу специфичних макронутријената: протеазе за протеине, амилазе за угљене хидрате и липазе за масти.
Али понекад ваше тело једноставно не може да га прати, што може да вам донесе неку „GI“ (гликемијску) нелагоду након што поједете одређену храну.
Ензими се налазе углавном у органима за варење и протеинског су порекла.
Они служе за разградњу (варење) унете хране, значи ослобађају материје које су неопходне за енергију, изградњу или здравље нашег тела, и помажу нашем организму да ефикасније искористи унету храну и ослободи више енергије кроз дужи временски период, смање надимање стомака услед великог уноса хране.
Постоји доста угљених хидрата и још више ензима који су потребни у вашем дигестивном процесу, према Тристи укључују бели лук, артичоке, јабуке, манго, суве шљиве, карфиол и већину производа који садрже глутен.
„Ако не можете да смањите или избегнете ову храну, додатак њиховим ензимима може бити од помоћи“, каже она.
Узимање додатка ензима за варење може помоћи вашем телу да разграђује масти, протеине и угљене хидрате на још мање молекуле – што значи да не само да ћете апсорбовати више њихових хранљивих састојака, већ ћете вероватно и лакше одржавати раван стомак.
„Додавањем ових ензима у режим суплемента, можда ћете открити да вам се надимање и тежина истовремено смањују“, каже Бест.
Будући да су намењени имитирању природних ензима вашег тела који се ослобађају током варења, препоручује се узимање ових додатака непосредно пре него што поједете нешто.
На тај начин, док вам оброк удари у стомак, ваше тело ће имати све што је потребно за ефикасно варење хране.
Могло би бити корисно да се консултујете са гастроентерологом или дијететичаром са искуством у здрављу органа за варење како бисте сазнали који ензими би били најкориснији за вас.