Znamo da je čisti sok od pomorandže veoma bogat hranljivim materijama (kao što je vitamin C) i bioaktivnim jedinjenjima koja su korisna za naše telo i potencijalno mogu smanjiti upale i pomoći u borbi protiv sezonskih bolesti.
Čisti sok od pomorandže, kao što je onaj dobijen ceđenjem svežih citrusa (tj. bez dodatka šećera ili drugih supstanci), može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa kod odraslih.
U stvari, ispijanje soka značajno smanjuje nivo interleukina 6 (proteina proizveden od IL6 gena koji deluje kao marker upale, pokrećući imunološki odgovor tela ili podstičući upalne procese) i kod zdravih odraslih osoba i kod onih koji pate od hronične upale.
Pored toga, dva druga markera povezana sa upalom i oksidativnim stresom se takođe smanjuju uzimanjem proizvoda. Ovo je meta-analiza i kritičko poređenje nekih ranije sprovedenih istraživanja o prednostima soka od pomorandže.
Analiza je sprovedena u tri dela: kvalitativno istraživanje 21 istraživačkog rada već sprovedenog o soku od pomorandže na ukupno 307 zdravih odraslih osoba i 327 odraslih osoba u riziku od bolesti, dalji pregled manje grupe studija (16), koji se fokusirao na merenje šest biomarkera koji su najviše povezani sa upalom i oksidativnim stresom i na kraju, meta-analiza sprovedena na 10 studija.
Uporedne analize su generalno pokazale da 100% sok od pomorandže blagotvorno deluje na prisustvo upale ili oksidativnog stresa u našem organizmu.
Saveti za biranje svežih jabuka: Stvari na koje morate obratiti pažnju prilikom kupovine
Preuzmite android aplikaciju.