Почетна > Свет
Свет

Адвокати Трампа против испитивања заплењених докумената

Адвокати бившег председника САД Доналда Трампа успротивили су се данас захтеву америчког Министарства правде да настави да испитује садржај поверљивих докумената које је ФБИ запленио на његовом имању на Флориди прошлог месеца у оквиру кривичног поступка који је у току.
адвокати
Фото: Танјуг/Mary Altaffer, File

У судском поднеску његови адвокати су такође, тражили од америчког окружног судије Ејлин Кенон да укључи у предстојећу ревизију коју ће обавити независни арбитар око 100 докумената са ознаком поверљивости, а који су били међу више од 11.000 докумената пронађених током претреса који је одобрио суд 8. августа, пренео је Ројтерс.

У међувремену Министарство правде покренуло је поступак против жене из Тексаса коју су тужиоци оптужили да је телефоном претила судији Кенон, укључујући и претњу атентатом.

Овај инцидент представља најновији пример претњи савезним властима последњих месеци.

Трамп је под истрагом Министарства правде због чувања владиних докумената, од којих су неки означени као веома поверљиви, укључујући и строго поверљиве документе на свом имању Мар-а-Лаго у Палм Бичу након што је напустио функцију у јануару 2021. године.

Министарство правде испитује и евентуалну опструкцију истраге.

Независни арбитар који тек треба да буде именован могао би да донесе одлуку да Министарство правде не користи одређена докумената.

Tramp i tužilac predložili kandidate za nezavisnog arbitra

Преузмите андроид апликацију.