Почетна > Свет
Свет

Трамп и тужилац предложили кандидате за независног арбитра

Министарство правде САД и правни тим Доналда Трампа предложили су суду кандидате за специјалног стручњака, који у истрази о строго поверљивим документима пронађеним у претресу куће бившег америчког председника, треба да изврши њихову независну процену.
Фото: WikimediaCommons/Gage Skidmore

Министарство правде предложило је двоје пензионисаних судија за тај посао,а Трампов тим је предложио пензионисаног судију и адвоката.

Две стране се не слажу око обима дужности које треба да обавља такозвани специјални сручњак, наводи АП.

Амерички окружни судија Ејлин Кенон прихватила је Трампов захтев и наложила именовање независног арбитра који треба да прегледа више од 11.000 владиних докумената које је Федерални истражни биро (ФБИ) запленио током претреса Мар-а-Лага прошлог месеца.

Судија Кенон дала је обема странама рок до петка да поднесу потенцијалне кандидате за улогу “специјалног стручњака“, као и предлоге о обиму дужности те особе и распореду њеног рада.

Судови у САД повремено именују специјалне стручњаке, обично пензионисане судије или адвокате, да одлуче да ли су материјали заплењени судским налозима за претрес заштићени у оквиру „привилегије извршне власти“ или поверљиве комуникације између адвоката и клијента и стога изузети из употребе на суду, наводи АП.

Odbačena Trampova tužba protiv Hilari Klinton

Преузмите андроид апликацију.