Почетна > Свет
Свет

Беч издваја рекордна средства за заштиту климе

„Први буџет града Беча усвојен за две године доноси рекордне инвестиције у заштиту климе“, нагласио је Јирген Чернохорски, члан градског већа задужен за животну средину. Град Беч ће инвестирати 2,8 милијарде евра у мере за заштиту климе у 2022. и 2023. години.
Фото: Unsplash/Jan Kopřiva

„У буџету се одражава наш циљ да Беч до 2040. године буде климатски неутралан. Заштита климе има највиши приоритет и зато издвајамо до сада највише средстава за промене у области енергије, грејања и мобилности“, објашњава Чернохорски.

Град интензивно инвестира у изградњу јавног саобраћаја, обновљивих извора енергије и топлотну санацију зграда.

Једно од тежишта је између осталог и проширење соларних постројења. Циљ је да се до 2025. године производи пет пута више струје него у претходној години. Како би се то постигло сваке године ће се изградити онолико соларних постројења колико је изграђено у последњих петнаест година.

Захваљујући новом плану енергетског зонирања град ће моћи да одреди подручја у којима ће у новоградњи бити дозвољено коришћење искључиво обновљивог снабдевања топлотном енергијом или даљинског грејања.

Сваке године ће бити обезбеђено 20 милиона евра за одрживе климатске пројекте у бечким општинама. Наставља се иницијатива озелењавања са 400.000 квадратних метара нових и обновљених паркова.

„Желимо да све Бечлије могу да воде добар и здрав живот, а за то је потребна здрава клима. Са доследном политиком заштите климе желимо да допринесемо да Беч и за 20 година буде најбољи град за живот“, изјавио је Јирген Чернохорски.

Beč bogatiji za 2020 stabala

 

Преузмите андроид апликацију.