Почетна > Србија
Србија

Од 1. јануара 300.000 динара за прво дете

Председник Републике Србије Александар Вучић је на почетку обраћања нацији говорио о новим демографским мерама.
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

„Данас говоримо о неколико важних тема. Почећу са једном која је најважнија. Реч је о новим демографским мерама и да вас упознам са тим шта је то што радимо да бисмо подигли наталитет у Србији. Оно што смо договарали са министром Дмитровићем и целом Владом, имајући у виду да нестајемо као нација, да подаци говоре да је стопа родности мало више од 1,5, а за просту репродукцију нам треба 2,15. Ми смо све старији и наш економски напредак у будућности ће зависити од тога колико ћемо успети да демографским мерама обезбедимо напредак наше нације“, истакао је председник Републике Србије.

„Оно што се чини да сви знате, да без обзира што је усвојен буџет, од 1. јануара ћемо за свако прворођено дете давати 300.000 динара. Желимо да подстакнемо мајке на рађање. Он ће бити комбинован са много других мера“, навео је Вучић.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

„Што се тиче другог и трећег детета, биће посебно значајно увећање за друго дете. Обавестићемо вас у наредних 15 дана, те мере ће бити појачане и у финансијском и сваком другом смислу“, рекао је председник Републике Србије.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Такође најавио је меру за студенте.

„Донели смо одлуку да идемо на измену закона о породици. Пошто данас нам мајке рађају прво дете у 30-тој години. Покушаћемо да мотивишемо студенте, и даме и мушкарце да не беже од рађања деце и за студенте доносимо меру да уколико девојка затрудни и роди дете, да за њу не важе испитни рокови, исто тако и за мушкарца. Одредићемо за факултете да морају да их заврше до 26-те године, а за Медицински факултет до 28 године“, изјавио је Александар Вучић.

Председник је рекао да за њих неће важити обнова године.

Mladi Miletić: Dete – najskuplja srpska reč

 

Преузмите андроид апликацију.