Почетна > Србија
Србија

Српско-руске компаније идеалне за трећа тржишта

Руска Федерација је трећи трговински партнер Србије и водеће европске компаније инвестирају, преносе производњу у нашу земљу због коришћења трговинских преференцијала.
Фото: Unsplash/social._cut

Србија и Русија могле би да формирају заједничке производне компаније које би пласирале робу на трећа тржишта, али ни потeнцијал споразума о слободној трговини који имамо са Руском Федерацијом није довољно искоришћен и наш извоз у ту земљу стагнира.

Да је Русија заинтересована за већу количину српске робе на свом тржишту потврдио је и приликом недавне посете Београду потпредседник Владе Руске Федерације Јуриј Борисов, после састанка са председником Србије Александром Вучићем.

Дејан Делић, директор представништва Привредне коморе Србије у Москви, каже да се формирање српско-руских компанија предлаже из разлога једноставнијег позиционирања на домаћем и изласка на трећа тржишта, са којима Србија има потписане споразуме о слободној трговини, чиме би се користили трговински преференцијали и ценовна конкурентност производа, у односу на друге увозне.

„Србија и Русија већ сарађују у свим областима привреде. Отворен је и велики број заједничких компанија од пољопривредно-прехрамбене производње, преко текстила, обуће, фармацеутско-козметичке и грађевинске индустрије“ наглашава Делић.

Према његовим речима не постоји регистар заједничких компанија, али, у свакодневном раду сусреће се са захтевима управо таквих фирми, које развијајући сопствену производњу уз инострану подршку (у овом случају из Руске Федерације) користе прилику за излазак на трећа тржишта.

Modernina vakcina stiže danas u Srbiju

 

Преузмите андроид апликацију.