Почетна > Србија
Србија

Модернина вакцина стиже данас у Србију

Јадранка Мирковић из Агенције за лекове и медицинска средства најавила је да данас у Србију стиже вакцина Модерне, те да се очекује да би се на пунктовима за вакцинацију могла наћи до краја недеље.
Фото: PrtSc/GoodMorningAmerica/YouTube

Додала је да је у поступку и вакцина компаније Џонсон и Џонсон и поновила да нема одступања од стандарда, прописа и захтева које свака серија вакцина мора да испуни, пре него што се нађе у промету.

Навела је и да се провера коју Спутњик пролази не разликује од провере других вакцина, без обзира на то што је произведен у Србији.

Приликом куповине лека, према њеним речима, важно је да се сваки лек набави у легалном ланцу снабдевања.

Иначе, како је изјавила, до сада је дато близу седам милиона појединачних доза вакцина у нашој земљи и било је 1.175 пријава на нежељене реакције на вакцине.

„До јуче смо имали 1.175 пријава, што је једна на шест до седам хиљада датих доза, зависно од временског интервала у којима пратимо ту статистику“, рекла је Мирковићева за РТС.

Нежељене реакције су, како каже, обично оне које спадају у очекиване и које се јављају на самом месту примене, попут бола, црвенила, отока, малаксалости, повишене температуре и главобоље, а више од 70 одсто тих реакција пролази спонтано.

Мирковић је подсетила да се нежељене реакције пријављују Агенцији за лекове, али да могу да се пријаве и Институту за јавно здравље „Батут“.

„Важно је да пријављујемо све нежељене реакције, сумње које имамо на све лекове, а посебно на вакцине. Битно је да смо у недељи у којој је кампања свесности, односно кампања промоције и пријаве нежељених реакција која се сваке године поцетком новембра дешава глобално“, изјавила је Мирковић.

Напоменула је да су на основу досадашњих пријава искључене могућности да је сама вакцинација повезана са смртним исходом, те каже да су све нежељене реакције мање од последица оболевања и да је неупоредиво већа опасност одпоследица ковида и од исхода него од вакцинације.

Србиjа прешла броj од три милиона вакцинисаних грађана

Преузмите андроид апликацију.