Према Америчком удружењу за срце (American Heart Association) више од три четвртине пацијената који су доживели мождани удар има висок крвни притисак, па лекари кажу да је најбољи начин за избегавање можданог удара редовно снижавање крвног притиска, који се најсигурније снижава правилном исхраном.
А да би исхрана заиста била правилна потребно је, кажу лекари, из ње избацити вештачки заслађена пића јер могу утростручити ризик од можданог удара, и то ако их пијете само једном дневно – иако се често продају као здравија опција пићима са шећером.
Истраживачи с Медицинског факултета Универзитета Бостон пратили су код 3.000 учесника старијих од 45 година дугорочни утицај конзумирања вештачки заслађених пића, а према њиховим налазима, учесници који су пили барем једно дијетално пиће дневно имали су готово двоструко већу вероватноћу за мождани удар, и три пута већу вероватноћу за исхемијски мождани удар.
Уз то, студија је открила и да људи који свакодневно конзумирају дијеталне напитке имају трипут већу вероватноћу да развију деменцију.
„Главни проблем с вештачки заслађеним (дијеталним) пићима је то што се она продају као здравије алтернативе пићима заслађенима са шећером, а никако то нису“, рекао је бивши председник American Heart Association и председник Одсека за неурологију Медицинског факултета Miller на Универзитету у Мајамију на Флориди.
Према Америчком удружењу за срце и још неколико великих студија, сва газирана пића се повезују с бројним здравственим проблемима, попут дијабетеса типа 2, срчаног удара и васкуларне смрти, уз мождани удар и деменцију.
Ипак, објаснио је Сако, није их добро једноставно заменити ‘дијеталним’ безалкохолним пићима јер је за здраву исхрану и здраву телесну тежину важно ограничити и додане шећере и вештачке заслађиваче, па лекари све више подстичу пацијенте да пију воду, млеко с ниским уделом масти и друга пића без вештачких заслађивача.
Преузмите андроид апликацију.