Почетна > Блог
Блог Свет

Срђан Граовац: Епилог немачких избора

Дуго ишчекивани савезни избори у Немачкој су коначно завршени. У недељу вече, 26. септембра 2021. године, светска јавност је са посебном пажњом ишчекивала резултате гласања немачких грађана. Основно питање било је ко ће заузети прво место и без кога се нова влада неће моћи формирати?
Фото: Градске инфо

Победник недељних избора несумњиво је партија немачких социјал-демократа СПД са освојених 25,7% гласова. Друго место, са најслабијим резултатом од Другог светског рата, заузела је досада владајућа конзервативна демо-хришћанска коалиција ЦДУ-ЦСУ са 24,1%. Трећи су Зелени са 14,8 процентних поена, а четврти либерали са освојених 11,5%. Крајње десни АФД је освојио 10,3, а крајње лева Линке 4,9%.

Како сад ствари стоје, када је у питању формирање будуће коалиције која ће управљати Немачком, неколико опција је у игри.

Мало је вероватно да ће се правити савез без СПД-а, победника ових избора, што нам говори да ће готово извесно нови немачки канцелар бити Олаф Шолц. Највероватнији партнери ПДС-а у новој влади били би Зелени и либерали, чиме би се формирала такозвана „семафор коалиција“ црвених, жутих и зелених. Шолц би, на тај начин, обезбедио комотну већину за управљање земљом, а демо-хришћане би након шеснаест година послао у опозицију.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели SPD (@spdde)

Кандидат за новог немачког канцелара, у том случају, не би имао нимало лак задатак. Морао би да усклади програм нове владе са интересима будућих коалиционих партнера. Иначе, постизање компромиса између либерала и Зелених, а посебно у светлу не малих размимоилажења по питању „зелене агенде“, неће бити само пука формалност.

Међутим, уколико желе да уђу у власт Зелени и либерали ће морати да пронађу заједнички језик. Резултати избора су такви да су они, заједно, потребни и левици и десници и да без њих ни Шолц ни Лашет не могу формирати власт.

Осим, уколико поново не би ишли на велику коалицију. Наравно да ни такво решење није у потпуности искључено, али можда баш зато и треба бити оптимиста у погледу превазилажења разлика између Зелених и либерала. Једноставно речено, и једни и други желе у власт и немају намеру да испровоцирају формирање „црвено – црне владе“ која би их поново оставила у опозицији.

Демо-хришћани најављују да ће ући у трку за формирање власти. Међутим, треба нагласити да је након изборног пораза њихов маневарски простор значајно сужен. Делује да је чак и њиховом чланству јасно да је дошло време за повлачење у опозицију и проветравање унутарпартијских структура.

Додуше, демохришћани би могли покушати да направе коалицију са Зеленима и либералима, али пошто су поражени на изборима у таквој влади њихов ауторитет би био озбиљно нарушен, а даљи пад популарности неминован. Сем тога, иако су они можда пожељнији партнер за либерале, Зелени би сасвим извесно пре у коалицију са социјал-демократама.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели CDU Deutschlands (@cdu)

Зато, можемо закључити да је све у рукума Шолца. Мандатар СПД-а ће први повући потез и започети преговоре о будућој влади. Лашет ће, за то време, пажљиво пратити разговоре СПД-а са Зеленима и либералима и чекати евентуалну грешку.

Уколико би се то и десило, односно, уколико би преговори „семафор коалиције“ пропали, ЦДУ-ЦСУ би се вратила у игру. Међутим, то је, ипак, мање вероватно. Узевши све поменуто у обзир, делује да социјал-демократе неће пропустити шансу да у наредном периоду преузму одговорност за управљање Немачком.

 

Аутор: Срђан Граовац

 

Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.

 

Претходни ауторски текст Срђана Граовца можете прочитати овде

Srđan Graovac: AUKUS – Novi vojni savez

 

Преузмите андроид апликацију.