Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Људи то раде вековима: Грицкање зрна кафе има сјајан ефекат на човека, пробајте још данас

Данас је готово несвакидашње видети зрно кафе, јер се кафа већином конзумира самлевена, за припрему омиљеног напитка многих. А заправо, све што данас помислимо када је реч о кафи, потекло је од конзумирања зрна. Када једете цело зрно, оно много више може допринети него кувана кафа на коју смо данас навикли.
Фото: Pexels/samerdaboul

Кафа коју пијемо је, заправо, попут само умоченог зрна, јер све најбоље и најздравије од ње је у талогу, преноси вести-онлине.цом. Кувана кафа извлачи око 80 одсто протеина из самог зрна. Шта све треба да знамо о зрну кафе?

Да ли је безбедно да се једе?

Да, безбедно је, али то не значи да треба узети шаку кафе, јер то би већ било забрињавајуће. Иако су безбедна, зрна кафе су богата и кофеином и киселином. Када се конзумира у прекомерној количини, кофеин може учинити да се осећате претерано нервозно и изазвати мучнине, док висок садржај кафе може узнемирити стомак.

Бенефити једења кафеж

1. Најбољи извор антиоксиданса

Антиоксиданси су једињења која се природно налазе у воћу и поврћу. Они могу смањити ризик од рака, губитка вида и других здравствених сметњи, а кафа има чак шест различитих антиоксиданса, међу којима су и витамина Е и Ц.

2. Доприноси побољшању памћења

Ово је такође разлог зашто је кафа у дневним рецептима већине ученика и студената. Рађена студија је показала да након 200 милиграма кафе у току учења, студенти су знатно боље упамтили многе информације.

3. Ублажава упалу и бол мишића након тренинга

По истраживању, након конзумирања кафе смањује се упала мишића чак до 47 одсто. Лекови против болова смањују исте до око 30 одсто, наводи исти извор.

4. Упола мање калорија од кикирикија

Кикирики је веран пратилац дијета, јер је познат по нискокалоричном саставу. Али, зрна кафе га је престигло у томе. Иако има мање протеина, влада свим осталим елементима.

Novosađani, evo nekoliko brzinskih ideja za maske za Noć veštica

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке