Почетна > Србија
Србија

Пројекат прекограничне сарадње Зрењанина и Морахалома

У Зрењанину је у току изградња студентског центра у којем ће у склопу пројекта прекограничне сарадње бити смештено 17 студената из Мађарског града Морахалом. Пројекат се односи на размену искуства студената, а истовремено и студенти из Зрењанина боравиће у овом Мађарском граду на пракси.
Фото: PrtSc/RTV

У оквиру пројекта прекограничне сарадње објекат у центру Зрењанина који је у власништву града комплетно се реновира. Тренутно се изводе радови на фасади, крову као и унутрашњости зграде.

„Са једним јасним – циљем да путем пројекта студенти упознају Зрењанин упознају привреду нашег града исто тако ми са друге стране да упознамо и привреду и мала и средња предузећа у Мађарској, да се стекну искуства и пријатељства уз која у наредном периоду треба да остваримо још боље резултате“, саопштио је Саша Сантовац, заменик градоначелника Зрењанина.

Истовремено у Мађарском граду Морахалом започета је изградња објекта где ће бити смештени студенти из Србије.

„Никада односи између Мађарске и Србије нису били толико добри као што су сада, ту могућност користимо заправо за реализацију овог пројекта који пуно значи за омладину једне и друге земље наиме циљ нам је да младе људе из Зрењанина доведемо у морахалом а из Морахалома да дођу овде код вас ради тога да би учили и стекли нова знања“, изјавио је Иштван Кристин, заменик градоначелника Морахалома.

У оквиру пројекта стипендирања 17 студената из Зрењанина и Морахалома имаће могућност да у суседној држави стекне практична искуства.

„Размена студената ће трајати шест месеци, како би студенти током дужег периода имали прилику да у малим и средњим предузећима које добро послују и које приказују добар пример пословања, стекну практична знања, али и да предузећа знања која ови млади поседују могу да искористе у својој организацији“, саопштила је др Агнеш Гроф Тотне, менаџер пројекта.

Реализација пројекта прекограничне сарадње градова Зрењанин и Морахалом започета је током прошле године, а размена студената је предвиђена за новембар. Вредност целокупног пројекта износи 862 хиљаде евра.

 

Преузмите андроид апликацију.