Почетна > Живот и стил
Живот и стил

4 разлога да кренете на пилатес: Тренинг за душу и тело

Пилатес је врло популаран код жена, а ево шта кажу истраживања о овом виду тренинга.
Фото: Pexels/Vlada karpovich

Пилатес је један од облика вежбања који може бити од користи за здравље костију, снагу и покретљивост. Представља скуп вежби за цело тело, а важно је то да без обзира на године, кондицију или способност, никада није касно да почнете са вежбањем пилатеса.

Студије су показале да вежбање пилатеса може имати огромне користи у различитим фазама живота.

Побољшава густину костију

Студије говоре да пилатес може побољшати густину костију, посебно код жена у постменопаузи. Одржавање густине костију како старите је важно за спречавање појаве остеопеније и остеопорозе. Повећање густине костију кроз вежбе са оптерећењем је кључно за успоравање пропадања костију. Специјализовани пилатес програм који укључује вежбе са оптерећењем, као што је пилатес у стојећем положају или отпор на специјализованој опреми са опругом, је посебно користан.

Побољшава држање

Погрешан положај и погнутост могу се приписати губитку густине костију и лошим навикама. Али погрбљење такође доприноси компресији зглобова и органа како старите, као и затегнутим и неуравнотеженим мишићима, што често доводи до болова. Пилатес се фокусира на усклађивање и балансирање вашег тела са нагласком на стварању лакоц́е и покретљивости кроз зглобове.

Побољшава равнотежу и ход

Баланс и координација су неопходни за свакодневне активности. Добар пилатес програм ће изградити снагу и стабилност, а такође ће побољшати равнотежу, смањујући ризик од падова и прелома.

Побољшава расположење

Пилатес је пажљива вежба заснована на принципу даха у комбинацији са покретом. Способност фокусирања ка унутра и дисања гради самосвест и смирује нервни систем. Студије су показале да пилатес побољшава ментално здравље, односно анксиозност и депресију. Једна студија је приметила да пилатес – више од других облика вежбања укључених у истраживање – нуди психосоцијалне користи за старије особе.

Znakovi koji govore da nam neko nije pravi prijatelj: Evo na koje signale treba da obratite pažnju

Преузмите андроид апликацију.