Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево зашто морате јести жуманца

Јаја су важан део исхране јер обезбеђују унос протеина важних за раст и развој мишића. Поред тога, помажу у губитку масти и смањују ниво упале у телу.
Фото: Pixabay/congerdesign

Беланца и жуманца могу имати различите ефекте на ваше здравље. Постоје четири разлога зашто не треба избегавати конзумирање жуманца.

Чувају очи

Жуманца садрже лутеин, који им даје жуту нијансу. Али то је такође повезано са здрављем очију. Конкретно, спречава макуларну дегенерацију, узрок губитка вида који се може јавити како старите.

Они обезбеђују унос протеина који граде мишиће

Цело јаје се састоји од 13 пост протеина. Ако поједете веома велико јаје, које се састоји од 7 грама протеина, у жуманцету ћете наћи 3 грама. Протеини помажу у различитим функцијама, укључујући изградњу мишића, зато их немојте бацати.

Здравље срца

Жуманце садржи омега-3 масти, за које се показало да помажу у унапређењу здравља срца и смањују ризик од умирања од срчаних болести. Одређене омега-3 масти су такође повезане са потенцијалним уништавањем ћелија рака и могу помоћи код артритиса.

Такође су корисни за кости

Жуманце је један од ретких извора витамина Д, који помаже у апсорпцији калцијума. Обе супстанце помажу да ваше кости буду здраве. Унос витамина Д важан и за децу и за одрасле како би се спречио ризик од болести костију. То укључује рахитис код деце и остеопорозу код одраслих.

Koje povrće treba jesti u jesen: Puno hranljivih materija za fantastične zdravstvene benefite

Преузмите андроид апликацију.