Почетна > Србија
Србија

Пирот добија најмодернији културни центар, држава уложила више од 500 милиона динара

У Пироту ће данас у подне, у присуству премијера Србије Милоша Вучевића, свечано бити отворен реновирани објекат некадашњег Дома војске, сада модерни мултифункционални културни центар у који је држава уложила више од 500 милиона динара.
Фото: Танјуг/Александар Ћирић

Заменик градоначелника Пирота Милош Цолић рекао је да је у питању „једна од највећих инвестиција у култури у целој Србији“ и да град у самом центру добија изузетно модеран мултифункционални културни центар на више од 4.500 квадратних метара.

Отварању културног центра ће, уз премијера Вучевића, присуствовати министар културе Никола Селаковић и министар за јавна улагања Дарко Глишић.

„Овај посао је започет пре неколико година када је Град Пирот од Војске откупио читав овај комплекс некадашњег Дома војске, сада мултифункционалног културног центра“, подсетио је Цолић за Танјуг.

Објекат ће бити дом за више установа културе попут Народне библиотеке Пирот, која је, према његовим речима, деценијама радила у веома тешким условима а сада ће бити најмодернија у Србији.

„Ту ће бити смештена и Туристичка организација Пирот, биће дом многим удружењима која се баве уметношћу, ту је и Стартап центар где већ ради неколико компанија које развијају ИТ сектор у Пироту и многим другима. Вредност пројекта је 516 милиона динара и то је једна од највећих инвестиција у култури у целој Србији“, рекао је Цолић.

Он је изјавио да је реконструисана и велика сала са више од 600 седишта, која ће бити „завидан простор за програме културе“.

Директорка Народне библиотеке Пирот Бојана Ћирић казала је Танјугу да је ово историјски дан за ову установу, која је својеврсни чувар културног блага пиротског краја.

„Ово је историјски тренутак за развој културе у нашем граду. Захваљујући Влади Србије и Граду добили смо више од 1.000 квадратних метара за наш књижни фонд“, истакла је она.

Она је подсетила на неколико селидби последњих деценија, а сада ће први пут сва одељења Народне библиотеке бити на једном месту, што је, како каже, од огромне важности и за кориснике и за запослене.

„Моћи ћемо да изложимо и наше легате, старе и ретке књиге, што до сада нисмо имали где да изложимо, а сада ће наши корисници и јавности моћи да види у сваком тренутку. Добили смо и атријум који ће бити у функцији омладинског центра и тинејџерског кутка а имамо и малу салу која ће служити за различите културно-уметничке програме. Сматрам да ће захваљујући овом простору библиотека добити прави значај који заслужује“, наводи Ћирић.

Vučević: Niz reformi doveo do toga da se danas razgovara o veštačkoj inteligenciji

Преузмите андроид апликацију.