Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Да ли је ово најлепши трг за бег од сунца и послеподневно испијање кафе у Новом Саду?

Tргови са собом носе простор који се истиче како због своје позиције, тако и због грађевина које га окружују, а које неретко одређују сам простор. Наравно, поред архитектуре ту су и људи који често чине у потпуности простор. Иако постоји безброј тргова у Новом Саду, почевши од оног најпознатијег, централног трга – Трга слободе па све до Трга младенаца, Трга Марије Трандафил, Житног трга, Трга галерија итд, један се посебно издваја међу њима.
Фото: Градске инфо
Тргови  – посебна обележја града

Тргови су од памтивека били познати као место окупљања људи. Раније су та окупљања била зарад разних политичких говора, а данас је то најчешће због неких организованих догађаја и приредби. Оно што јесте појава која не јењава кроз читаву историју јесте уживања људи који заседну, да ли на клупицама или данас на оближњим кафићима.

У ово летње време баште кафића су препуне, а чини се да је и један трг посебно живнуо.

У питању је Трг познат као Католичка прота. Овај део града ушушкан је у самом центру Новог Сада и специфично формира квадратни облик чинећи тако прави градски трг. Назив је понео због чувене Католичке цркве Имена Маријиног која се додуше налази на Тргу слободе, али својим бочним делом формира делове овог трга. С обзиром да су ранијим временима цркве заузимале битну улогу у политичком и световном животу, простор који се градио за верске објекте заузимао је много више простора него данас. На месту који данас познајемо као Католичка порта су били конаци, школа, учитељски дом, па чак у једном моменту, пре него што су се изградили наменски црквени објекти, и гробље.

Данас је овај тргић омеђен Зградом Римокатоличке црквене општине (Плебанија), затим Културним центром Нови Сад и на крају палатом Ватикан.

Фото: Градске инфо

У овом ушушканом градском тргу налази се посластичарница, пицерија, кафић, ђус бар, коктел бар… а донедавно се овде налазила и башта некада чуврног кафића „Атина“. У летњим данима ове баште постају пуне, а Новосађанима прија излазак са бучне Змај Јовине улице, у трг који је довољно простран да добијете мир док пијете кафу, а с друге стране можете да уживате у фонтани која се налази на централном делу трга и да на моменте замислите да сте на неком италијанском тргу.

Оно што је велика предност овог трга у летњим данима јесте, мањак људи него у околним улицама, али и ушушканост у центру града која не мањка са понудом. Наиме, у наставку овог трга налази се улица Мите Ружића која се сече са улицом Лазе Телечки, а у којима можете пронаћи различите објекте хране. У близини је и Змај Јовина и Његошева улица, а посебну пажњу узима и КЦНС који често организује различите врсте културних догађаја.

Предност овом тргу јесте и вечерња атмосфера која се прелива у веселој причи, светиљкама које обасјавају торањ катедрале и жубору воде која пада са старе фонтане.

На овом тргу, у летњим данима срешћете и младе, и старе Новосађане, што нас ни не чуди.


Novosadski „urbani džep“ u kojem možete naći malo mira, ukoliko poželite da se sklonite od gužve (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.