Нема финије посластице од јагодица у фином белом крему заливених чоколадном глазуром
Кремаст, лаган, освежавајућ и не пече се! Овај капри колач је прави летњи десерт, можда чак бољи и од сладоледа.
Можда вам се учини да око овог колача има мало више посла због више различитих слојева, али припрема се јако брзо.
Уколико волите капри сладолед, овај колач/ торту ћете обожавати. У мору занимљивих кремастих рецепата, овај на блогу mysticcakes.com окупрао је нашу пажњу.
Састојци:
За подлогу
- 300 г млевеног кекса
- 50 г млевених печених лешника
- 1 кашика какаоа
- 150 г путера
- 2 кашике нугат крема
- око 100 мл млека
За воћни желе
- 300 г јагода или смрзнутог шумског воћа
- 3 кашике шећера
- 1 кашика лимуновог сока
- 2 кашике густина
- 3 кашике воде
За ванила-маскарпоне крем
- 500 г маскарпоне сира
- 100 г шећера у праху
- 1 кашика ароме ваниле
- 250 мл слатке павлаке
- 1 кесица кремфикса
За ганаш глазуру
- 120 мл слатке павлаке
- 60 г чоколаде за кување
- 60 г млечне чоколаде
Припрема
1. За подлогу самељите кекс и печене лешнике у сецку, додајте какао и промешајте.
2. Отопите путер у шерпи, мало га прохладите, улијте у мешавину сувих састојака, па измешајте. На крају додајте омекшали нугат крем. Сједините кашиком па постепено додајте млеко док не добијете мекшу и компактну смесу, али не превише гњецаву. Ако вам се смеса ипак учини гњецавом, додајте још мало млевеног кекса.
3. Смесу распоредите и утапкајте у калуп пречника 22 x 22 цм (или неки сличан). Ако немате квадратни, проверите да ли ваш округли калуп неких других димензија одговара. Подлогу ставите у фрижидер док припремате желе.
4. За воћни желе ставите у шерпицу јагоде или смрзнуто воће, шећер и лимунов сок и загревајте на средњој ватри уз мешање док се не отопи. Кад је прокључало, смањите скроз ватру и кувајте још око пет минута, да се воће омекша и распадне. Ако користите свеже воће, додајте кашику-две воде.
5. Скините са ватре па одстраните коштице. Ако вам не сметају, не морате то радити. Ако имате крупније комадиће воћа, можете их прво уситнити штапним миксером па тек онда пропасирати.
6. Вратите на ватру па укувајте густин који сте растворили у води. Мешајте док се не згусне и скините са ватре. Одмах топли желе распоредите преко подлоге и вратите у фрижидер док спремате крему.
7. За ванила-маскарпоне крем, маскарпоне собне температуре измиксајте са шећером у праху и аромом ваниле. Додајте у исту посуду течну слатку павлаку и наставите мутити док не добијете чврсту и пенасту крему. На крају додајте и кремфикс и још једном све добро измешајте.
Крем би био довољно чврст и без кремфикса, али ставите га за сваки случај.
8. Крем нанесите преко охлађеног воћног желеа, поравнајте и ставите у фрижидер док припремате ганаш.
9. За ганаш глазуру загрејте слатку павлаку до врења. Додајте обе врсте чоколаде изломљене на коцке. Нека одстоји тако минут, па жицом добро измешајте док се све не отопи и док не добијете глатку глазуру.
10. Сипајте глазуру преко белог крема, разлијте је свугде равномерно да се поравна и ставите колач у фрижидер да се добро охлади и стегне, најмање два сата.
Охлађен колач сеците на коцке и декоришите по жељи.
Пријатно!