Контролисање фактора ризика као што су исхрана, физичка активност, конзумација дуванских производа и контрола крвног притиска може смањити ризик од кардиоваскуларних болести.
Иако многи фактори могу изазвати проблеме са срцем, исхрана такође игра значајну улогу. Стога су лекари објаснили које врсте хране најгоре утичу на здравље срца.
Пржену храну
Конзумирање пржене хране може повећати ниво крвног притиска, снизити ХДЛ „добар“ холестерол и узроковати гојазност, а све то може повећати ризик од срчаних болести. Студија објављена 2021. године показала је да узимање пржене хране може повећати ризик од озбиљних срчаних болести и можданог удара.
Рафинисани угљени хидрати
Рафинисани угљени хидрати су намирнице које су прошле кроз процес производње који уклања већину њихове нутритивне вредности. Храни која је прошла кроз овај процес недостају влакна, витамини, минерали и полифеноли. Рафинисани угљени хидрати, који се налазе у белом хлебу и слично, немају апсолутно никакве влакна и друге хранљиве материје, што доводи до повећања телесне тежине и повећаног ризика од дијабетеса и срчаних обољења.
Прерађена храна
Конзумација прерађене хране, која је богата шећером, може бити штетна по здравље кардиоваскуларног система. Прерађено месо је најгора храна за наше срце. Поред тога, студија из 2021. открила је повезаност између већег уноса прерађене хране и озбиљних кардиоваскуларних болести.
Слатка храна
Редовна конзумација слатке хране може временом довести до ризика од срчаних обољења. Студија из 2023. показала је да превише шећера може бити лоше за срце. Због тога би требало да избегавамо слатку храну и пића као што су колачи, слаткиши и газирани пића јер они могу допринети гојазности и нашкодити здрављу нашег срца.
Преузмите андроид апликацију.