Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Дијетотерапеут открива шта конзумирати у пролеће – Др Новаковић: Већом количином хране не решавате проблем, нема здравог шећера и не постоје здрави слаткиши

Свакодневно смо сведоци утицаја друштвених мрежа на популацију. Сусрећемо се са новим саветима у исхрани, о којима се до скоро није причало. Поједини смутији, каше и начин исхране заиста јесу добре, али би најбоље било да вам то препише дијетотерапеут који је упознат са вашим начином живота, али и вашим здрављем. Више о овој теми рекла нам је проф. др Будимка Новаковић, из ординације “Активно здравље БН”.

„У пролећном периоду, препорука је конзумирати нутритивно густе намирнице. Пре свега, намирнице које се могу конзумирати сирове су воће, поврће, језграсто воће. Такође, препорука је да сконзумирају нутритивно густе намирнице и прехрамбени производи од целог зрна житарица као што су интегрални хлеб, тестенина, пиринач, нискомасни кисело-млечни производи, месо и риба, махунарке. Све наведено треба конзумирати, али количина мора бити прилагођена узрасту, здравственом стању, стању ухрањености и професионалној физичкој активности“, рекла је Будимка и додала:

Фото: Градске инфо

„Да би се постигло и одржало пожељно стање ухрањености потребни су индивидуално прилагођена правилна исхрана и свакодневна физичка активност у виду енергичног ходања или пливања. Одавно не постоји сезонска исхрана, јер највећи број људи живи другачије него пре 50 година, професионална физичка активност је углавном седећа, многе раније тешке професионалне физичке активности данас раде машине, у дискреционом времену више се воли мобилни телефон или телевизор, него кошарка са друштвом или шетња са пријатељицом. Актуелне професионалне активности захтевају нутритивно густу исхрану, а било би добро да грађани припремању храну код куће.“

Не читати савете са друштвених мрежа
Фото: Pixabay/Alexander Stein

Наша саговорница је истакла да појединци различите професионалне и социјалне проблеме углавном ,,решавају’’ конзумирањем веће количине хране, а нарочито слаткиша.

„Сигурна сам да се професионални и социјални проблеми не решавају храном, само се погоршавају јер већа количина допамина у мозгу кратко траје, а проблем није решен. Боља социјална повезаност људи, разговор са члановима породице или пријатељима, то би можда донело и решење проблема. Храна не може заменити људско искуство у решавању било којих проблема, али правилна исхрана може позитвно утицати на ментално здравље. Нема здравог шећера, не постоје здрави слаткиши. Додати шећери нису нутритивна препорука. Постоје заслађивачи коју могу боља замена за шећер. Ако је потребан заслађивач стручна препорука је користити заслађиваче који су одобрени од регулаторних тела како глобално, тако и у Европској унији и у Републици Србији“, речи су Новаковић.

„Као један од битних савета наводи нутритивну препоруку за одржавање редовности оброка – не изостављати доручак, уносити довољно течности, конзумирати нутритивно густу храну и не досољавати храну. Треба конзумирати храну која је локално гајена, највећим делом у сировом облику те не загревати уље.“

„Не треба грицкати храну цео дан, не конзумирати високо прерађену храну, не читати савете са друштвених мрежа, не треба примењивати дијете славних личности. Увек треба водити бригу о количини хране која се конзумира, без обзира које је годишње доба у питању. Највећи део грађана има низак ниво и професионалне и дискреционе физичке активности те је нутритивни савет да се пази на количину конзумиране хране. Свакако би било добро да се потражи савет о исхрани од стручне особе, а то је дијетотерапеут. Наведено се односи на особе које имају било какав проблем у исхрани, имају нежељно стање ухрањености, неку болест у чијој терапији правилна схрана има водећу улогу“, речи су Будимке.

Фото: Unsplash/Nanxi wei
Начин исхране је важан и за труднице

„Стање ухрањености жене пре зачећа и начин исхране жене током трудноће значајно утичу на здравље плода, одојчета и здравље у одраслом добу те би било здравствено пожељно да се жена на почетку трудноће обрати дијетотерапеуту. Наведени савет се посебно односи на жене које су трудноћу започеле са прекомерном телесном масом, имају дијабетес, високи крвни притисак или хроничну бубрежну болест. Добра сарадња гинеколога и дијетотерапеута је стручно веома пожељна. Жене у периоду дојења треба да добију стручни савет за исхрану да би унапредиле своје здравље и здравље одојчета“, закључила је докторка.

Istorija novosadskog sladoleda – Znate li koja je poslastičarnica bila nadasve čuvena u gradu?

Преузмите андроид апликацију.