Стручњаци из Немачке и Северне Ирске кажу да умерено конзумирање црног вина може да има позитивне ефекте на здравље.
Нова студија истраживала је везу између крвног притиска и уноса флавоноида, којих између осталог има и у црном вину.На узорку од око 1.000 Немаца, утврђено је да три чаше вина (по 125 милилитара) недељно може да снизи крвни притисак.
Флавоноиди изазивају опуштање крвних судова и самим тим њихово ширење, што поправља проток крви.Студију, објављену у часопису Хиптертензија (Hypertension), спровели су научници са Краљичиног универзитета у Белфасту и Универзитета у Килу.
Њихови налази утврдили су да флавоноиди, којих има доста у воћу, поврћу, чају и другим производима на бази воћа, имају позитиван ефекат на ниво крвног притиска.
„Истраживање је изнедрило доказе који сугеришу да је крвни притисак могуће регулисати једностаним променама у дневној исхрани“, каже аутор студије Един Кесиди са Универзитета у Белфасту.
А уколико желите да подигнете притисак, можете погледати ОВДЕ
Преузмите андроид апликацију.