Početna > Svet
Svet

Amerika jača savezništvo sa Marokom

Zamenik pomoćnika američkog sekretara Džošua Haris doputovao je u Maroko da obnovi podršku SAD za „ autonomiju“ oblasti marokanske Sahare, prenele su agencije iz Magreba.
Foto: Unsplash/sickle

Haris je u radnoj poseti Rabatu (17. do 18. Decembra) kako bi se konsultovao sa marokanskim zvaničnicima o raznim temama, saopštio je Stejt department.

Harisova poseta Maroku ima za cilj da produbi alijansu SAD i Maroka, a da istovremeno razmotri nekoliko regionalnih bezbednosnih prioriteta, kao što su situacija u Gazi i proces UN po pitanju marokanske Sahare, navodi zvanični Vašington.

Haris će ponovo potvrditi zvanični stav SAD o pitanju marokanske Sahare i podršku ličnom izaslaniku UN-a Stafanu de Misturi u pojednostavljivanju pregovaračkog procesa kako bi se „postiglo pravedno, trajno i obostrano prihvatljivo rešenje“ po tom pitanju.

Ovi pregovori – koji okupljaju sve relevantne zainteresovane strane i odražavaju njihovu posvećenost naporima UN – trebalo bi, prema najavama, da iznedre konačno rešenje za ovaj regionalni problem.

SAD i dalje podržavaju“ Plan autonomije kao ozbiljno, kredibilno i realno rešenje za rešenje“.

U svojoj regionalnoj misiji u Severnoj Africi, Haris je prethodno posetio Alžir 6. decembra, u okviru ovih „konsultacija o unapređenju regionalnog mira i intenziviranju političkog procesa UN u Sahari“.

Zamenik pomoćnika sekretara Džošua Haris, boravio je u  Maroku i u Alžiru početkom septembra ove godine iz istog razloga.

Turska ove godine uštedela 1,83 milijarde evra zbog povećanog uvoza ruske nafte

Preuzmite android aplikaciju.