Početna > Novi Sad

Novi Sad Novosadske priče

Novi Sad za neke nove klince: Više od 160 igrališta izgrađeno je u periodu od 2012. godine

Sprovodeći pažljivo planirane aktivnosti na izgradnji i održavanju dečijih igrališta, Grad Novi Sad svake godine umnogome doprinosi zdravom i zabavnom odrastanju naših najmlađih sugrađana. Oni su u protekloj deceniji dobili mnoštvo igrališta i sportskih terena na kojima svakodnevno mogu da imaju neophodnu fizičku aktivnost.
Foto: UGZINS

Od 2012. godine do 2022. urađeno je 69 dečijih igrališta, 46 teretana na otvorenom, 15 „Street Workout“ terena, tri fitnes terena za mlade i 25 sportskih terena. Za ove investicije Grad je izdvojio 4.309.545 evra.

Prošle godine postavljena su i renovirana velika i mala igrališta na sledećim lokacijama:

Kać – Petrovdansko naselje , Sremska Kamenica – Ulica Marka Oreškovića, Novi Sad – Ulica Milana Simovića , Novi Sad – Bulevar kralja Petra I br. 71 , Veternik – Ulica Vojvode Bojovića br.50, Ledinci – Ulica Đurđevdanska, Novi Sad – Ulica Gagarinova br. 10, Čenej – kod crvenih zgrada, Novi Sad – Ulica Bate Brkića, u blizini SOŠO „Dr Milan Petrović“.

Postavljanje fitnesn terena za mlade odrađeno je na tri lokacije u gradu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Jiričekovoj ulici br. 3 u Novom Sadu , u Ulici Milice Stojadinović Srpkinje u Novom Sadu i Ulici Vojvode Bojovića br. 50 u Veterniku.

Što se tiče „Street Workout“ terena u 2022. godini urađeno je čak šest na teritoriji Novog Sada.

Na uglu Bulevara Evrope i Ulice Branka Bajića, na Beogradskom keju, preko puta br. 39 , u Ulici vojvode Knićanina, u Ulici Kozačinskog, Ulici Milana Simovića, u bloku između ulica Blagoja Parovića, Boška Buhe i Milice Stojadinović Srpkinje.

U prigradskim naseljima, je takođe urađeno četiri terena za ovaj sport, koji se sve više razvija u Novom Sadu.

Begeč – Ulica Svetozara Markovića br. 104, Veternik – Ulica vojvode Bojovića br. 50, Rumenka – Ulica Arsenija Čarnojevića, Futog – u parku između Zmaj Jovine, Pionirske i Grmečke ulice.

Renoviranje i izgradnja novih terena za mali fudbal i košarku je takođe bilo u fokusu gradskih vlasti.

U okviru akcije kompanije „Mozzart“, pod sloganom „sto terena za jednu igru“ u Omladinskog pokreta 14 u Banatiću, obnovljen košarkaški teren i posvećen zlatnim basketašima.

Naravno tu se nije stalo sa ulaganjem u igrališta na otvorenom. u 2023. godini, dizani su novi tereni, a najviše je rađeno na sanaciji i izgradnji novih dečijih igrališta.

U martu 2023. godine, mališani vrtića „Veseli vozić“ u Ulici Janka Čmelika su dobili prostore za igru i druženje. Kako bi imali što kvalitetnije uslove boravka u vrtiću, u dvorištu ove ustanove izgrađeno je novo dečije igralište.

Takođe je igralište izgrađeno i na prostoru između ulica Zlatarićeve i Božidara Adžije jer su u ovom delu naselja Petrovaradin, nedostajali sadržaji za igru dece.

Grad je najavio postavljanje novih dečijih igrališta na tri lokaliteta na teritoriji Grada Novog Sada – MZ „Sajlovo“ (uz postojeće sadržaje u ul. Dragomira Bojanića Gidre), MZ „Adice“ (uz postojeći basket teren u ul. Mladena Stojanovića), MZ „Petrovaradin“ (uz ul. Branislava Bukurova i Mišeluk).

Igrališta će biti novije generacije i sadržaće devet rekvizita – multifunkcionalni kompleks sa dva tobogana i ljuljaškom gnezdo, dva tornja sa toboganom (jedan za mlađu i jedan za stariju decu), dve njihalice na opruzi, metalna ljuljaška sa dve sedalice, kriva metalna klackalica, drvena klackalica i penjalica u obliku piramide.

Sva dečija igrališta biće ograđena i opremljena odgovarajućim urbanim mobilijarom (info tabla, klupe, korpe).


Dečija igrališta i tereni za bavljenje sportom su veoma bitan deo svake uređene zajednice, koji pored igre i fizičke aktivnosti omogućavaju socijalnu integraciju i intelektualni razvoj dece i omladine. Zbog toga bitno je da se nastavi sa ulaganjem u ovu sferu na način na koji se to radilo u prethodnih deset godina.

Deset kapitalnih projekata koji su preporodili Novi Sad – mostovi, bolnice, fabrike i kultura

Preuzmite android aplikaciju.