Почетна > Бизнис
Бизнис

Кипар, Грчка и Француска у економском страху од 2024. године

Грађани ЕУ желе да борба против сиромаштва буде на врху дневног реда Европског парламента јер већина грађана очекује да ће се њихови животни услови погоршати 2024. године, показала је нова анкета Евробарометра.
Фото: Unsplash/Unsplash+

Према анкети која је спроведена у целом блоку у име институција ЕУ и објављена у среду, 73 одсто испитаника сматра да ће им се животни стандард смањити у наредних годину дана, док је 47 одсто већ доживело смањење животног стандарда због пандемије, последица сукоба у Украјини и растуће инфлације. Студија је такође открила да се 37% бори да плати своје рачуне.

Велики проценат оних који су навели да им је животни стандард опао, или који очекују да ће опасти током следеће године, налази се на Кипру (77%), Грчкој (70%) и Француској (69%).

На питање да ли су имали потешкоћа да плаћају своје месечне рачуне током прошле године, 36% Грка је навело „већину времена“, док је 50% „с времена на време“, а само 14% „скоро никада или никада“.

Поређења ради, у Шведској, 93% је рекло да се „скоро никада/никад“ не боре да плате рачуне.

Истовремено, велика већина анкетираних сматра да су акције ЕУ имале позитиван утицај на њихов свакодневни живот. Највећи недостатак чланства, према истраживању, јесте то што људи имају мали утицај на одлуке ЕУ.

Статистички подаци су објављени шест месеци уочи избора за Европски парламент 2024. који ће се одржати између 6. и 9. јуна у свих 27 држава чланица.

Da li bi veći porez na alkohol smanjio potrošnju?

Преузмите андроид апликацију.