Почетна > Путовања
Путовања

Мајорка: Дестинација за коју не треба филтер

Мајорка, највеће острво Балеара, али и Шпаније, једна је од оних дестинација коју ниједан Инстаграм филтер не може учинити лепшом него што у стварности јесте. Зелена, обрасла алепским боровима, рогачем и црникама, окружена тиркизним водама Средоземног мора, осим природом плени и необичним селима и својом космополитском престоницом, Палмом. Иако је острво прилично мало (3.600 km2), понуда активности је разноврсна. Мајорка је изврсна локација за дегустације вина и маслина, скакање у море са литице, планинарење, бициклизам, једрење и још много тога.
Фото: Pixabay/Franky1st

Али пре свега, ту су плаже. Најпопуларнија медитеранска дестинација располаже са 262 плаже, укупне дужине од педесет километра. Осим оних дугих по неколико километара, постоје и бројне “кале” (“cala”), мале плаже дужине свега неколико десетина метара.

Када се Мајорка “посети” посредством “Гугла” ове рајске плаже белог песка и тиркизног мора су на фотографијама најчешће пусте.

У стварности, у шпицу сезоне, боје мора и песка јесу као са фотографије, међутим на место за пешкир под мајорканским сунцем често мора и да се причека.

Фото: Pixabay/464656

Будући да је ово острво још од шездесетх година синоним за масовни туризам, те да је на само два сата летења од већине европских престоница, готово је немогуће пронаћи дивљу плажу без народних маса.

Гужва је, вероватно и једини минус кад је ова дестинација у питању, но може се избећи уколико Мајорку посетите ван високе сезоне. Температура вода у септембру је и даље 25 степени, а гости се полако разилазе.

Плажама је тешко одолети, међутим, на Мајорци има и других занимљивих садржаја. Не треба изоставити планине Трамунтана (Serra de Tramuntana) које су пре десет година понеле титулу UNESCO “културног пејзажа”.

Овај планински венац простире се паралелно са северозападном обалом острва, и јединствен је пример како са оскудним ресурсима прилагодити терен пољопривреди.

Фото: Shutterstock/vulcano

Пејзаж је препознатљив по спектакуларном погледу на море, терасастим теренима за узгој воћа и поврћа, али и по бројним бајковитим селима којима доминирају куће боје меда са зеленим шалукатрама.

Издваја се идилично сеоце Деиа у ком милијардер Ричард Бренсон има своју резиденцију. Иако има само 620 становника, понуда ресторана и опција за смештај је богата.

У близини се налази и мали град Солер. Главна атракција у Солеру је вожња до луке или до Палме прастарим дрвеним возом који још од 1911. саобраћа на уском колосеку.

Линија је установљена првенствено ради превоза наранџи и лимуна, да би данас “Наранџасти експрес” превозио и по милион путника годишње.

Фото: Pixabay/Pixel Sepp

У Солеру се налази и башта Алфабиа са цвећем из свих крајева света и кућом у готском стилу, резиденцијом Бен-Анета, некадашњег маварског поткраља на Мајорци. За љубитеље шетњи кроз природу, ту су и пешачке стазе које воде кроз Трамунтану и повезују оближња села.

Фото: Pixabay/Studio32

Мајорка је и синоним за гастрономски хедонизам, а у последњих неколико деценија и за добро вино. На острву има преко седамдесет произвођача вина, а фокус у производњи је на квалитету и мешању локалних са општепознатим сортама вина.

За крај, не треба пропустити ни главни град, Палму, у којој живи половина укупног становништва Мајорке (400.000 становника). Палма је лепа како то само шпански градови знају бити.
Фото: Shutterstock/Balate Dorin

Урбанистички савршена, са интересантном архитектуром, лавиринтима калдрмисаних улица, фотогеничном марином и пре свега јединственом атмосфером медитеранске опуштености у великом граду.

У Палми живи преко 60.000 странаца, постоји на десетине уметничких галерија, мини-палата, а ту је и једна од најпознатијих сладолеџиница на свету. Ремек дело града је њена готичка катедрала Свете Марије која се издиже изнад градских зидина.

Аутор текста: Н. Кошта

Можда вас интересује и страствена Андалузија?

 

Преузмите андроид апликацију.