Početna > Život i stil
Život i stil

Ovo su praktične prednosti trčanja zimi

Sumorni hladni dani mogli bi naterati neke trkače da dvaput razmisle o trčanju, ali nedavna istraživanja sugerišu da su prednosti trčanja na hladnoći daleko veće od onih od trčanja na toplijim temperaturama.
Foto: Pixabay/Surprising_Shots

Konkretno, hladnoća vam može pomoći da sagorite više masti, izgubite više kilograma i osećate se vitalnije.

Ali koje bi bile praktične prednosti trčanja zimi?

Trčanje po hladnoći je lakše

Iako izgledi za trčanje mogu izgledati manje privlačni kada je hladno, fizički čin trčanja je zapravo mnogo lakši kada su temperature hladne. U stvari, hladno vreme je idealno za trčanje na duge staze. Što je klima toplija, to je veće opterećenje organizma, u stvari, visoke temperature mogu povećati i kardiovaskularno i metaboličko opterećenje organizma tokom trčanja. Trčanje po vrućini može uzrokovati gubitak toplote kroz znoj, a to je ono što trčanje čini beskonačno težim.

Trčanje po hladnoći ubrzava vaš metabolizam

Trčanje na hladnom može vam pomoći da ubrzate metabolizam. Metabolizam se usporava da bi se sačuvale masti kada osoba ne vežba. Međutim, izlaganje tela hladnoći, s druge strane, dovodi do ubrzanog metabolizma i, posledično, većeg gubitka težine.

Pomaže vašem raspoloženju

Nije tajna da hladno, mračno vreme može izazvati promene raspoloženja i sezonski afektivni poremećaj. Vežba, u bilo kom obliku, povećava serotonin i endorfine, što znači da može poboljšati raspoloženje. Sezonski afektivni poremećaj takođe može biti uzrokovan nedostatkom sunčeve svetlosti, tako da trčanje napolju može da napravi razliku.

Trčanje po hladnoći sagoreva više kalorija

Trčanje će vam pomoći da održite zdravu težinu čak i zimi, posebno tokom praznika, a to može povećati očekivani životni vek i smanjiti kardiovaskularne bolesti.

Pretvara masti u telu

Telo nosi različite vrste masti, dve glavne su smeđa i bela. Smeđa mast se sastoji od metaboličkog tkiva i pomaže u sagorevanju kalorija. Dakle, prema istraživanju, izlaganje tela niskim temperaturama zapravo može pomoći da se bela mast pretvori u smeđu masnoću.

Zagrejte se u hladnim danima: Pored kuvanog vina u tome vam može pomoći i kuvani džin, a ovo je recept

reuzmite android aplikaciju.