Зимске ноћи и шетње градским тргом подсећају на мирис куваног вина и медењака са циметом, као и популарног „куртош“ колача. Међутим, на новосадском „Зимзеленду“ сада имате могућност да пробате и неколико новина као што су кувана ракија и кувани џин, за све који желе да се додатно загреју у хладним данима.
У наставку вам доносимо рецепте за ове напитке:
За кувани џин ће вам бити потребно:
1 литар воде
1 литар сока од квалитетне јабуке
џин 0.7л боца
3 штапића цимета
15 каранфилића
1 поморанџа
1 кашика меда
Начин припреме:
Очистите поморанџу од коре у усцедите сок из ње. Помешајте сок од поморанџе са соком од јабуке, водом, медом и зачинима. Загрејте све састојке око 20 минута без кључања. Затим, полако додајте џин у малим количинама. Све то кувајте 10 минута.
За кувану ракију ће вам требати следећи састојци:
1 кашика шећера
200мл ракије
100мл воде
Начин припреме:
У џезву ставити шећер да се истопи, помешати. Залити ракијом, разблажити водом. Оставити да узври и сипати у чаше.
За кувано вино набавите:
1 литар црног вина
1 пакетић коре цимета или кесица млевеног
неколико каранфилића
150-200 мл воде
5-7 кашичица шећера
кора поморанџе
Начин припреме:
У воду растопити шећер, додати цимет, каранфилиће, кришку поморанџе и кувати док пола воде не испари. Улити вино и загрејати до кључања.
Послужити и уживати.
Преузмите андроид апликацију.