Дијабетес је смртоносно стање које погађа милионе људи, али можете смањити ризик ако пазите на своју исхрану. Истраживања показују да можете смањити шансе за развој болести одабиром одређених намирница. Неке јефтине намирнице могу помоћи у смањењу ризика.
Међутим, неке јефтине намирнице могу помоћи у смањењу ризика.
Грожђе
Конзумирање грожђа може смањити ваше шансе за развој дијабетеса за 10 процената, показује студија. Према америчким центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), повећање количине воћа које једете је један од начина да почнете да управљате ризиком од овог стања. Међутим, нису сви плодови створени једнаки. Научници су открили су да једење једне порције грожђа недељно смањује ризик од дијабетеса, али порција било ког воћа повећава шансе за 2 процента.
Браон пиринач
Замена скробних угљених хидрата које једете целим житарицама такође је повезана са смањеним ризиком од дијабетеса. Конзумирање белог хлеба, белог пиринча и слатких житарица за доручак познатих као рафинисани угљени хидрати повезани су са повећаним ризиком од дијабетеса типа 2. Међутим, интегралне житарице као што су смеђи пиринач, тестенина од целог зрна, хлеб од целог зрна и зоб су повезане са смањен ризик, па бирајте ову храну. Једење више уобичајених целих житарица значајно смањује ризик. Две или више порција смеђег пиринча недељно смањиле су ризик за 12 процената, у поређењу са само једном порцијом месечно.
Љуте паприке
Љубитељи зачињене хране можда већ смањују ризик од дијабетеса, а да то нису ни свесни. Утврђено је да капсаицин, хемикалија у чили папричицама која им даје моћ, снижава ниво глукозе у крви. Препоручује се да једете више поврћа без скроба, као што је паприка за контролу нивоа шећера у крви.
Јогурт
Јогурт је основна намирница за доручак, а истраживања показују да је једна од његових бројних здравствених предности смањење ризика од дијабетеса. Јогурт и сир су ферментисани млечни производи и повезују се са смањеним ризиком од дијабетеса типа 2. Када су у питању млечни производи и ризик од дијабетеса типа 2, количина масти из ових млечних намирница није толико битна. Оно што је још важније је да изаберете незаслађене опције попут обичног природног или грчког јогурта и обичног млека. Конзумирање 80 до 125 г јогурта дневно смањило је ризик од болести за 14 одсто, у поређењу са људима који га нису имали.
Преузмите андроид апликацију.