Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Српско народно позориште отвара 161. сезону

Опера Српског народног позоришта отвориће 161. сезону најстаријег театра у Србији спектакуларним извођењем Вердијеве опера Аида.
Фото: СНП

Аида ће бити изведена у складу са оригиналном идејом композитора – под ведрим небом, међу зидинама Петроварадинске тврђаве, са више од 350 учесника на сцени- музичара у оркестру, чланова хора, домаћих и међународних солиста, балетских играча и великог броја статиста за познату сцену марша војника.

„Биће то оперско искуство налик ономе у Вердијево време, када су се каландери подешавали спрам великих премијера. Најстарији национални театар, у тако тешким околностима, отвара још једну сезону. Већ је то изазов“, објашњава директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Година пуна важних јубилеја, СНП се прилагодило околностима

У години када цео свет обележава 120 година од смрди Вердија, Опера Српског народног позоришта на темељима три велика јубилеја – 160 година позоришта, 120 година од смрти великог композитора и 150 година од праизведбе Аиде извешће 15. септембра то епско оперско дело онако како је композитор замислио: под ведрим небом, међу зидинама Петроварадинске тврђаве.

Фото: Градске инфо

„Прошло је више од годину дана како свакодневно слушамо о бројевима. Бројимо здраве, болесне, оне који нису успели, пријатеље који остају без посла и дане одбројавамо до неког краја. У том бројању стало је много ствари, уметници су стали, култура и уметност мирују. Опера Српског народног позоришта од самог почетка преузима улогу ватрогасца, а током наших напора да створимо и останемо у контакту са публиком у ванредним околностима, и сами смо научили неколико важних лекција. Сазнали смо да одрживост значи иновацију и стално прилагођавање садашњем тренутку. Ми смо уметници. Кроз уметност покушавамо да помогнемо људима. Нашој публици. Новосађанима. Да преживимо оно што је било најважније за опстанак наше врсте у свакој цивилизацији – људски дух“, каже директор Опере Српског народног позоришта Александар Станков.

Наступ Аиде биће комбинација класичног и модерног израза

Последњих година, на Западу, засићеном модерном продукцијом, тежња је враћању класичнијем приступу опери. Овај наступ Аиде биће комбинација класичног и модерног израза. Са великим оркестром и хором, као и гостујућим диригентом и солистима из куће Арена ди Верона, за око 3.000 гледалаца планиран је спектакуларни наступ Аиде у другој недељи септембра.

Фото: Градске инфо

„Аида је прича о страсти која кључа под небом Египта. То је прича о сукобу два царства, о сукобу две религије, о сукобу два менталитета, али пре свега о сукобу две заљубљене жене. Обе су принцезе, али истовремено и две робиње – робиње љубави и страсти. Централна тачка сукоба је млади харизматични војсковођа, вешт стратег, победник на бојном пољу, мајстор у уметности ратовања, али невешт у дворским сплеткама.

У питању су велики улози – како да мали пион постане лауфер, а онда од лауфер краљ. У игри љубави и рата, његови стпеници су две принцезе из два зараћена царства.“, објашњава редитељ представе Александар Николић.

Опера са највећом масовном сценом почиње најнежнијом мелодијом виолина

Опера са највећом масовном сценом почиње најнежнијом мелодијом виолина у пијанисиму, а слично се и завршава. Верди са неколико тонова даје атмосферу, а избором инструмената продубљује ситуацију. Радња Аиде је јасна, прегледна, дубоко људска, разумљива сваком осећајном човеку.

Фото: Pixabay/Ioana Sasu

Није у питању само сукоб између љубави и дужности, на шта се често своде тумачења ове опере, ради се у дубоко људској садржини, о хуманистичкој идеји, о праву људи на овоземаљску срећу, осуђују се поробљивачки ратови, угњетавање и насиље. Теме од изузетног значаја за ове просторе.

„Управо такав спектакл од нас захтева одређени, светски ниво. Не само у уметничком, извођачком и музичком смислу, на чему свакако интезивно радимо последњих година. Не, овом опером постављамо високе захтеве од себе из угла публике“, закључује Станков.

Представа ће, иако на отвореном, бити изведена у складу са свим ковид препорукама Кризног штаба, а карте ће се ускоро наћи у продаји на благајни позоришта и онлине сервисима.

Прочитајте и погледајте још вести о актуелним дешавањима у Граду Новом Саду.

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке